Se scumpesc legumele din solarii. Cum motivează agricultorii!
Scumpirile din ultimul an vor umfla și prețurile legumelor ce se vor coace în solarii în această iarnă. Legumicultorii din Gorj au făcut deja primele calcule. Estimează că salata verde, ceapa verde, ridichile sau spanacul ar putea costa de două ori mai mult decât în primăvară.
Producătorii au pus la socoteală cheltuielile mari pe care le vor avea cu încălzirea solariilor în această iarnă, dar nu doar acestea cântăresc mult în stabilirea prețului final pentru trufandalele pe care le vor duce în piețe de luna viitoare.
„Între 20 şi 50% sunt scumpiri faţă de anul trecut. Spre exemplu, la alveole, erau 1,40. Acum minimum 2 lei o alveolă. Turba era 60 de lei. Acum depăşeşte 100 de lei. Noi avem o centrală pe motorina. Motorina s-a scumpit cu 50% şi, automat, o să se resimtă în preţurile legumelor pe care le vom scoate în piaţă la primăvară”, a declarat Laurențiu Mălăescu, producător din comuna Bălești.
Așa se face că unii producători se gândesc deja să mai restrângă din activitate. Agricultura nu mai e la fel de profitabilă ca altădată.
“Acum trei ani am luat folie cu 17 lei kilogramul. Ne-am permis chiar să punem două straturi, fiind ceva mai ieftină. Anul acesta, am luat cu 32 de lei kilogramul aceeaşi folie. Vă daţi seama că şi preţurile noastre trebuie să crească. Altfel, nu ne-am putea permite să mergem mai departe. În viitor, cred că o să ne restrângem şi noi activitatea, ca şi alţi producători, datorită greutăţilor întâmpinate. Datorită costurilor, sprijinului de la stat, n-am reuşit să prindem niciun sprijin chiar dacă noi considerăm că l-am fi meritat”, a spus, cu amărăciune, și Ionuț Grofu, agricultor din Peștișani.
Primele estimări ale legumicultorilor arată, de exemplu, că legătura de salată verde, usturoi sau salata verde vor costa cel puțin 2,5 lei, luna viitoare, adică cu un leu mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În primăvară, trufandalele ar putea costa aproape dublu decât în luna martie a acestui an.