Cum trebuie uscat usturoiul ca să reziste mai mult timp!

Este recomandat să lăsați căpățânile de usturoi să se usuce într-un loc bine ventilat și la umbră, după ce le-ați recoltat. Această etapă favorizează formarea unei coji exterioare care va contribui la protejarea lor în timpul depozitării.

O etapă esențială pentru păstrarea usturoiului este oprirea udării plantelor cu cel puțin 25 de zile înainte de recoltare. Această măsură asigură că bulbii au atins maturitatea și că vor rezista mai bine procesului de depozitare. 

Dacă vreți să rămână proaspăt în cămară pentru o perioadă lungă de timp trebuie să trecrți usturoiul prin procesul de întărire - în esență, doar lăsându-l să se usuce. Pe măsură ce usturoiul se usucă, pielea se subțiază și devine ferma, formând o barieră de protecție împotriva umezelii și mucegaiului.

Usturoiul pe care doriți să-l mâncați imediat poate fi folosit imediat așa cum s-a recoltat. De obicei, se pun deoparte bulbii care se deteriorează în timpul recoltării, dar care sunt comestibili.

Usturoiul pe care doriți să-l depozitați ar trebui mutat într-un loc uscat, umbrit și aerisit odată ce este recoltat pentru a începe să se usuce. Odată ce ați scos usturoiul din sol, așezați-i unul câte unul pe o suprafață ridicată (cum ar fi o masă mare sau un raft) care primește lumină filtrată sau indirectă. Acesta poate fi sub un copac, pe o verandă acoperită sau într-un garaj bine ventilat.

Nu îl împrăștiați la soare pentru că usturoiul este susceptibil la arsuri solare și se poate găti literalmente sub soare, ceea ce deteriorează aroma. 

Nu spălați usturoiul după recoltare pentru că ideea este să îl uscați și nu îndepărtați tulpinile în timp ce usturoiul se usucă. Bulbii continuă să tragă energie din tulpini și rădăcini până când toată umezeala se evaporă. Păstrarea tulpinilor lor intacte ajută, de asemenea, la prevenirea ciupercilor sau a altor agenți contaminanți din grădină care pot să strice usturoiul înainte ca acesta să fie complet uscat.

Dacă aveți puțin spațiu, vă puteți usca usturoiul pe verticală, adunând usturoiul în mănunchiuri, legând tulpinile împreună cu o sfoară și atârnându-le de tulpini pentru a se usca.

Odată ce usturoiul este complet uscat, curățați-l prin îndepărtarea tulpinilor de la gât și tăierea rădăcinilor (cu o pereche de foarfece sau tăietoare) la 1/2 cm  lungime. Pentru depozitare un loc răcoros și întunecat este recomandarea generală.

Vizualizări: 3,496

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: