De pază în pădurea cu lalele pestrițe. Legenda florii mistice!

În fiecare primăvară, o pădure de lângă Târgu Jiu e păzită de localnici și de pădurari. E vorba de pădurea din Botorogi, unde înflorește laleaua pestriță, vestitorul primăverii pentru localnici și pentru turiștii dornici să admire floarea protejată, declarată monument al naturii.
Să se asigure că drumeții nu rup florile, pădurarul responsabil de această zonă are o misiune specială la final de martie: păzește lalelele. Cei prinși că rup florile riscă amendă de până la 7.500 de lei, sancțiune egală cu cea primită de cine taie un arbore ilegal.
“Este păzită. Noi facem diferite demersuri pentru a informa că este o zonă protejată și cred că și ei înțeleg și o protejează”, a spus Silviu Militaru, pădurar, într-un interviu la Antena 1.
De pază stau și câțiva localnici care fac voluntariat și sunt și ghizi, tot voluntar, pentru turiștii care vin din toate colțurile țării să admire laleaua.
“Se spune despre laleaua pestriță că ar fi o plantă mistică. În trecut se numea Floare de Șah, după Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Şahului Persiei, care a inventat jocul de şah. Daria a visat că o tânără i-a cerut flori pentru mama ei bolnavă, oferindu-i un buchet, în schimbul unei lalele pestrițe. La puțin timp, în grădină a apărut o lalea pestriță care crește și azi pe Dealul Lempeș. Una dintre legende spune că un tânăr pe nume Farhad s-a îndrăgostit de Shirin. Când a aflat că iubita lui a fost ucisă, a urcat pe cal, însă s-a prăbușit de pe o stâncă și a murit și el. Din fiecare picătură a sângelui său scursă în pământ a răsărit câte o lalea pestriță, simbol al dragostei”, transmit cei de la Direcția Silvică Gorj pe pagina de Facebook a instituției.
Culorile lalelei pestrițe variază de la alb, mov, roșu închis, roz și lila, iar unele flori pot avea o combinație între aceste culori. Este o plantă delicată, care poate ajunge până la 20 de centimetri înălțime. Laleaua pestriță se mai numește și floare de șah și este protejată prin lege, fiind o plantă pe cale de dispariție. Ea înflorește o singură dată pe an, primăvara, în lunile aprilie-mai și stă deschisă până la două săptămâni.
Vizualizări: 868
Distribuie Trimite pe WhatsApp