Cinci recomandări alimentare pentru bolnavii de hepatită
Hepatita este o afecţiune pentru care tratamentul medicamentos nu este suficient, fiind nevoie şi de o disciplină alimentară. Unele mâncăruri şi băuturi sunt strict interzise persoanelor cu afecţiuni hepatice:
1. Evitaţi mâncărurile grase şi prăjelile
Grăsimile saturate îngreunează procesul metabolic şi implicit buna funcţionare a ficatului. În plus, ar putea determina alte afecţiuni precum cele cardiovasculare, care ar face mai dificilă aplicarea unui tratament hepatic. Alimentele grase interzise in regimul pentru hepatita sunt: carnea de porc, carnea albă cu piele, mezelurile, maioneza, sosurile, chipsurile, precum si lactatele cu un conţinut mare de grăsime.
2. Interzis la dulciuri bogate in zaharuri rafinate
Prăjiturile cu cremă, bomboanele, jeleurile, produsele de patiserie şi dulciurile din comerţ în general sunt interzise în regimul pentru hepatită. Structura chimică a zaharurilor rafinate forţează prea mult ficatul. Sunt recomandate unele dulciuri pregătite în casă şi salate din fructe proaspete, cu un conţinut de zahăr scăzut: grapefruit, kiwi, lămâie, mere, portocale.
3. Fără condimente
Bolnavii de hepatită trebuie să elimine din alimentaţie preparatele condimentate excesiv, picante sau cu un conţinut mare de sare. Sunt bune mirodenii uscate precum: busuioc, mărar, pătrunjel, cimbru, mentă, în timp ce condimentele precum piper, boia, chilli sunt interzise.
4. Evitaţi băuturile alcoolice
Orice tip de alcool consumat acutizează afecţiunile hepatice şi determină apariţia cirozei.
5. Nu băuturilor carbogazoase
Sucurile carbogazoase/ necarbogazoase din comerţ au pe lângă un conţinut ridicat de zahăr şi tot felul de aditivi, conservanţi, coloranţi, îndulcitori cu valoare nutritivă nulă. Şi cafeina măreşte rata metabolică a organismului şi acţionează drept un stimulant pentru sistemul nervos central.
Important: Aceste recomandări nu înlocuiesc consultul medicului de specialitate.