Surse: Termocentrala Rovinari, închisă de teama riscului de blackout! Update!

Decizie radicală! Termocentrala Rovinari a fost închisă după miezul nopții trecute. S-a luat această hotărâre, potrivit unor surse din companie, din cauza riscului de blackout, de Paște. Se prognozează un consum mic de energie în aceste zile și s-ar putea ajunge la dezechilibre în Sistemul Energetic Național. Astfel că s-a decis să fie ajustată producția de energie.
Actualizare:
Informația a fost confirmată de compania energetică.
"Având în vedere măsurile stabilite de Ministerul Energiei în cadrul Comandamentului Energetic, precum și consumul extrem de scăzut de energie electrică din această perioadă, a fost luată decizia de oprire a Sucursalei Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, în scopul protejării Sistemului Energetic Național (SEN)", arată compania.
Știrea inițială:
La Rovinari, au funcționat două grupuri pe cărbune. Nu se știe exact dacă vor fi afectați și salariații de această întrerupere de funcționare. Complexul Oltenia încă nu a comunicat nimic pe această temă.
Potrivit datelor Transelectrica, sâmbătă dimineață, cărbunele asigură circa 260 de MW în SEN.
De altfel, ministrul Energiei a întrunit comandamentul pe energie pentru a fi luate măsuri care se impun. A transmis că nu există risc de blackout.
"Mi-au fost prezentate scenariile și provocările cu care se confruntă întreaga regiune, dar cel mai important am agreat măsurile necesare pentru a avea cu toții, credincioși ortodocși și catolici, un Paște cu lumina aprinsă atât în suflet, cât și în case.
Transmit din capul locului ceea ce specialiștii mi-au transmis: NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale! Îi rog pe reprezentanții presei, dar și pe actorii politici, să dea dovadă de responsabilitate și să nu inducă panica.
Pe scurt, vom avea două zile - prima și a doua zi de Paște, în special între orele 11-16 - în care vom produce mai multă energie electrică decât necesarul de consum. Va trebui să gestionăm foarte atent echilibrarea sistemului, nivelurile de frecvență și tensiune atât în rețeaua electrică de transport, cât și în rețeaua electrică de distribuție, pentru a nu cauza deteriorări ale izolației instalațiilor din SEN.
Nu este nimic anormal ca de Paște consumul național să fie cel mai mic din an. Asta se întâmplă de cele mai multe ori. Iar odată cu investițiile masive în noi capacități de producție solar+eolian și cele de la prosumatori, ne așteptăm la un consum în ziua de Paște, la orele după-amiezii, în jurul valorii de 2500MW, un nivel extrem de redus.
Provocarea cea mai mare vine din faptul că situația descrisă pentru România este similară cu a multor țări din Europa. Deci “apetitul” pentru a importa energie de pe alte piețe, inclusiv din România, va fi redus. Din acest motiv la nivelul ENTSO-E a fost activată, la inițiativa României, o grupă de lucru care să analizeze situația din fiecare sistem, să identifice problemele, riscurile asociate și să coordoneze posibilitățile tehnice de întrajutorare.
Da, va fi o perioadă de stres în rândul celor care gestionează sistemul energetic național. Nu este nici prima, nici ultima. Iar noi facem ca de fiecare dată ceea ce trebuie - ne pregătim din timp și rămânem la datorie. Ca urmare a celor expuse mai sus, măsurile de precauție și control pe care specialiștii mi le-au prezentat vizează următoarele două direcții principale de acțiune:
1) Reducerea excedentului de energie electrică activă. Aceasta se poate realiza prin reducerea producției și creșterea consumului de energie electrică.
- Hidroelectrica, în baza dispozițiilor de dispecer, este dispusă să-și reducă producția de energie electrică până la zero MW și va programa funcționarea pompelor din amenajările Lotru, Sebeș și Drăgan pe golurile de sarcină, asigurând astfel o creștere a consumului de energie electrică de aproximativ 40 – 50 MW;
- ELCEN va avea toate grupurile oprite și va asigura doar necesarul de termoficare din CAF-uri;
- CE Oltenia va avea două grupuri în funcțiune. În caz de necesitate, a fost pregătită o schemă specială de funcționare a celor două grupuri, care va permite reducerea producției la aproximativ 80-90 MW/grup;
- CNE Cernavodă va funcționa echilibrat, corespunzător contractelor comerciale pe care le vor avea. Dacă acestea nu vor acoperi puterea disponibilă a grupurilor, acestea vor funcționa descărcat. Reducerea de putere pe care o pot realiza, fără impact major asupra U1 și U2 este de 140 MW/unitate (20% din puterea instalată/unitate). Doar în caz excepțional luăm în considerare posibilitatea de a putea reduce 280 MW/unitate (40% din puterea instalată/unitate);
- instalațiile de stocare cu baterii vor funcționa în regim de încărcare (de consumator) pe golurile de sarcină, asigurând astfel o creștere a consumului de energie electrică de aproximativ 50 MW pe o perioadă de aproximativ 6 ore;
- se vor atenționa furnizorii de energie electrică și clienții racordați la rețeaua electrică de distribuție să-și respecte prevederile din ATR, respectiv din certificatele de racordare, iar energia electrică injectată în punctul de racordare să nu depășească puterea aprobată prin aceste documente.
2) Reducerea nivelului de tensiune din SEN.
- Dispecerul energetic național (DEN) va dispune funcţionarea în regim de absorbţie de putere reactivă la CEE-uri și CEF-uri mici (1 ≤ P ≤ 5 MW), în conformitate cu cerințele tehnice prevăzute în normele tehnice, prin utilizarea tuturor mijloacelor tehnice pe care le dețin. Dispoziția se va transmite în prealabil atât gestionarilor acestor instalații, cât și centrelor de dispecer local pe centrală (DELC), pentru cele care sunt operate de la astfel de centre de dispecer. Pentru perioadele în care se va dispune funcționarea în acest regim, centralele vor fi exonerate de plata energiei reactive consumată suplimentar;
- DEN va dispune funcţionarea în regim de absorbţie de putere reactivă la centralele electrice aflate în probe de verificare a conformității tehnice, indiferent de categoria din care fac parte (B, C și D), prin utilizarea tuturor mijloacelor tehnice pe care le dețin;
- se va asigura funcționarea în regim de compensator sincron a grupurilor de la CHE Lotru și CHE Vidraru;
- centralele electrice clasice, centralele electrice regenerabile și instalațiile de stocare de categorie C și de categorie D vor primi dispoziții de reglaj de tensiune/putere reactivă de la DEC și/sau DET-uri.
În această perioadă de stres și de solicitare ridicată, am dispus ca toate entitățile implicate în procesul de asigurare a condițiilor normale de funcționare a SEN să aibă permanent deschise canalele de comunicare, să colaboreze, să se sprijine reciproc pentru prevenirea posibilelor disfuncționalități și să intervină dacă apar incidente. Vom fi cu toții la datorie, inclusiv în zilele de Paște, cu telefoanele deschise și pregătiți să asigurăm echilibrul sistemului energetic național.
Apreciez inițiativa proactivă a asociației prosumatorilor APCE, care a făcut apel la prosumatorii care nu vor fi acasă de Paște să oprească din invertor sistemul fotovoltaic instalat. Recomand același lucru, ca gest de civism față de sistemul energetic național. Cu toții, producători, distribuitori, transportatori, furnizori, prosumatori, consumatori suntem parte din sistemul energetic național.
Sărbătorile Pascale înseamnă liniște, să petrecem momente plăcute alături de cei dragi și să ne strângem în jurul mesei cu gândul la cei care sunt alături de noi din ceruri. Noi ne vom asigura că lumina rămâne aprinsă în casele tuturor românilor. Pentru aceasta, le mulțumesc tuturor specialiștilor care rămân pe baricade în fiecare zi și noapte, 24/7, și își petrec sărbătorile departe de cei dragi", a transmis Burduja pe pagina sa de Facebook.
Vizualizări: 2,647
Distribuie Trimite pe WhatsApp