Romii din Scoarţa, datori vânduţi primăriei din comună
Cetăţenii de etnie romă din localitatea Scoarţa îngreunează activitatea primăriei, aceştia înregistrând sute de mii de lei restanţe din amenzi, taxe şi impozite locale. Chiar dacă aparent sunt săraci lipiţi pământului, romii trăiesc în adevărate palate pe raza localităţii, majoritatea câştigându-şi pâinea din vânzarea de haine vechi. Reprezentanţii primăriei Scoarţa desfăşoară în prezent o acţiune de somare a celor care au datorii foarte mari către primărie.
În comuna Scoarţa din judeţul Gorj trăiesc aproape 900 de cetăţeni de etnie romă. Aproape toţi sunt restanţieri la plata taxelor şi impozitelor, dar mai ales la plata amenzilor de circulaţie, spun reprezentanţii primăriei. Cei mai mulţi sunt în documente săraci lipiţi pământului, însă în realitate romii trăiesc în vile renovate după ultimele standarde. Însuşi consilierul lor din localitate, Pantelică Pătru, spune că majoritatea nu are un loc de muncă stabil, trăind din cerşetorie sau comerţ stradal. ”Eu am încercat să discut cu ei, să-i fac să-şi mai plătească din datorii, însă foarte mulţi sunt reticenţi. Mulţi sunt plecaţi în străinătate, şi-au trecut proprietăţile pe numele rudelor, nu figurează cu bani în conturi. Am reuşit cu chiu cu vai să-i fac să înţeleagă că trebuie să aibă măcar acte de identitate, astfel că aproape toţi au buletine”, a spus Pantelică Pătru, consilier din partea romilor în comuna Scoarţa.
Autorităţile locale spun că au de recuperat în total de la cetățenii comunei suma de 200.000 de lei, cele mai multe datorii fiind ale romilor. ”Am încercat de curând să facem o acțiune și am plecat toți funcționarii din primărie pe la porțile lor să le spunem să-și plătească din sume, dar fără rezultate, ba chiar am mai fost luați și la mișto. Ei conduc mașini de sute de mii de euro, dar nu sunt în stare să-și plătească amenzile de circulație. Legislația este prost făcută”, a spus viceprimarul din Scoarța, Ion Stamatoiu.
Palatele din satele Pișteștii din Deal sau Copăcioasa stau mărturie că romii nu sunt atât de săraci pe cât vor să pară, consilierul lor local declarând că foarte mulți au făcut bani imediat după Revoluție când au plecat la cerșit în țările din Uniunea Europeană. În prezent, potrivit autorităților locale, foarte mulți romi din Scoarța sunt la cerșit în Suedia sau Portugalia.