Romanescu a dat informații confidențiale despre dosarul Brâncuși. Care sunt riscurile
Fostul prefect Iulian Popescu a declarat că includerea operelor lui Brâncuși în UNESCO poate schimba viitorul orașului, în bine, dacă administrația locală și județeană va lua deciziile corecte. Cu toate acestea, chiar de la începutul acestui nou drum al operelor brâncușiene, liderii PSD Gorj, Marcel Romanescu și Cosmin Popescu, transmit un mesaj de neseriozitate și poate chiar pun în pericol finalizarea cu bine a procesului, dat fiind că au dat publicității informații confidențiale despre dosarul UNESCO. Cei doi au anunțat că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le-a confirmat că ansamblul va intra în UBNESCO. Culmea este că votul final va fi în iulie, în India, iar ceea ce au făcut cei doi este un incident care poate căpăta nuanțe diplomatice, crede Iulian Popescu.
Din informațiile fostului prefect Iulian Popescu, administrația locală nu a primit vreun document de la Guvern pentru simplul fapt că decizia nu este încă oficială. Au fost comisii de analiză, făcute înainte de votul din iulie, la care ansamblul Brâncuși a primit aviz favorabil.
Cel mai probabil, sursa din MAE a celor doi social-democrați nu a luat în calcul să le spună celor doi lideri că nu este o informație pe care să o facă public. Astfel, acum este o situație ingrată în care informația face înconjurul lumii, dar votul nu s-a dat.
Popescu spune că Romanescu nu a făcut nici măcar o parcare pentru turiști și că probabil nu înțelege ce are de făcut dacă ansamblul intră în UNESCO. În ultimii 7 ani, Romanescu a numit un director inept la Centrul Brâncuși și a cheltuit milioane d euro pentru modernizarea unei bucăți din Calea Eroilor, rămasă și astăzi nerecepționată: “Marcel Romanescu este ultima persoană care ar trebui să vorbească despre asta având în vedere acțiunile sale din ultimii 7 ani: calitatea lucrărilor de pe eroilor, felul în care a selectat firma, modul în care nu întreține deloc operele, centrul Brâncuși nu el mai motivează și nu mai au contract cu experți în acest domeniu, lipsește orice strategie, orice gândire legată de dezvoltarea Căii Eroilor, nu avem nicio parcare unde să oprească posibilii turiști. El e ultimul care poate vorbi despre acest subiect“.
”Ca și primar al municipiului Târgu Jiu, după 9 iunie vom restaura operele lui Brâncuși de pe Calea Eroilor și vom aduce la Târgu Jiu cei mai buni specialiști de pe plan mondial în restaurarea monumentelor de patrimoniu”, a adăugat Iulian Popescu.
Popescu spune că Romanescu ar fi trebuit să tacă pentru că e posibil să fi făcut rău prin divulgarea unei informații încă neoficială.
“Este grav că se urcă pe un subiect care era confidențial, pe baza unor informări ale Ministerului de Externe, și nu trebuia să vorbească, dar fiind campanie electorală nu știe să respecte nicio regulă de bun simț în ceea ce înseamnă diplomație și negociere. Vă dați seama în ce situație sunt puși oamenii care trebuie să voteze în India, care au aflat ce o să voteze. Nu se face așa ceva riscând chiar să strice tot ce s-a muncit. Marcel Romanescu nu are nicio contribuție, a fost un merit exclusiv al Ministerului Culturii și Ministerul de Externe“, a declarat acesta la Gorj TV. Televiziunea a încercat să obțină un punct de vedere și de la Marcel Romanescu însă acesta nu a răspuns la telefon.
Extrem de implicat în procesul de includere a operelor în UNESCO a fost încă de la bun început Adrian Tudor, pe atunci viceprimar.