Mihai Olaru: Vreau să fie ultima campanie electorală când vorbim despre apă și canal

Mihail-Sergiu Olaru, consilier județean, este acum candidat PNL în comuna în care a copilărit și a dezvoltat afaceri în turism, Baia de Fier. El o susține pentru funcția de primar pe Melania Lera, fost director regional într-o multinațională, reîntoarsă acasă după 25 de ani și a construit o pensiune. Olaru este pe lista de Consiliu Local și are încredere că este în Baia de Fier o masă de oameni care să lucreze pentru comună. Baia de Fier are resurse uriașe, însă după zeci de ani încă sunt probleme cu apa și canalizarea. El speră că acestea sunt ultimele alegeri în care într-un plan de campanie la Baia de Fier va fi menționată rețea de apă. Echipa din care face parte are soluții.


Rep: De ce nu mai candidați la Consiliul Județean?

Mihail- Sergiu Olaru: Cred că impactul cel mai mare pe care pot să-l am acum și schimbarea cea mai semnificativă pe care pot să o produc în momentul de față este acolo, în comuna Baia de Fier. Am încercat inclusiv din Consiliul Județean să rezolv problemele din Baia de Fier, dar am realizat că fără o susținere concretă a administrației locale nu se poate face nimic și nu se pot obține rezultate, indiferent cât de mulți bani se alocă. Dacă administrația locală nu cheltuie eficient fondurile și nu are o viziune concretă, cu rezultate măsurabile, nu vom progresa.

Rep: Cum a decurs campania electorală până acum în Baia de Fier? E o problemă serioasă cu apa.

Mihail- Sergiu Olaru: Este fix ceea ce ne dorim să nu se mai întâmple. Să fie ultima campanie electorală când vorbim despre subiecte de acest gen, care ar trebui să fie o normalitate a secolului în care trăim. Nu vreau să se mai discute despre aceste probleme, dar în același timp, este o problemă stringentă care afectează calitatea vieții oamenilor. Este unul dintre primele lucruri pe care le vom rezolva încă din prima zi în care vom ajunge la Primăria Baia de Fier. Problema va fi adresată imediat, pentru că datează de prea mult timp.

Aș îndrăzni să spun că, chiar și înainte de cei 12 ani ai actualului primar, această problemă exista. Nu se poate ca în aproape 24 de ani, vorbind de mandatele celor doi primari, Mihuțescu și Turbăceanu, să discutăm încă despre rezolvarea unei probleme care a fost pe lista programului electoral de atunci. Nemulțumirea oamenilor este mare, dar problema cea mai mare este alta. Vorbim despre apă contaminată, vorbim despre investiții de sute de mii de euro, poate chiar peste 1.000.000 de euro, făcute de Primărie înainte de a preda apa către Aparegio. După toate aceste sume cheltuite total ineficient, încă vorbim despre apă contaminată în Baia de Fier. Este de domeniul SF-ului că oamenii nu au fost nici măcar anunțați că apa de la robinet nu este potabilă. Mai mult de atât, nu înțeleg cum apar facturi pentru apă potabilă când în realitate aceasta este contaminată.

Din păcate, și spun asta cu durere mare, pentru că știți bine, vin din mediul antreprenorial, am o investiție acolo, o pensiune în Baia de Fier, și pot confirma că este absolut uluitor cum oamenii pot investi în pensiuni și turism acolo și să aibă recenzii proaste din cauză că nu au utilități.

Vrem să putem să vorbim despre dezvoltarea comunei din alte puncte de vedere, dar noi discutăm despre apă și canalizare. Chiar am încercat să răspundem celor care spun: "Da, ok, vorbim în secolul 21, în 2024, despre apă și canalizare”.

Vorbim despre Aparegio condus de PSD, despre Baia de Fier condusă de PSD, despre un județ condus de PSD. Vorbim despre acest cerc vicios care a adus doar pagube și nu a rezolvat nicio problemă.


Rep: Ce soluții propuneți?

Mihail- Sergiu Olaru: Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le facem este o expertiză clară a rețelei de apă și canalizare și să potabilizăm urgent apa. Este primul lucru care trebuie făcut. Sper să nu fie prea târziu. Din informațiile pe care le am, dacă nu s-a deschis deja, se va deschide din nou un fond prin Autoritatea Fondului de Mediu, o măsură de finanțare pentru investiții în infrastructura de apă potabilă. Este o măsură care a fost deja deschisă și nu am înțeles niciodată de ce primăria din Baia de Fier nu a aplicat. Se pot accesa aproximativ 6 milioane de lei pentru rețeaua de apă. Din punctul meu de vedere și din experiența mea, și din discuțiile pe care le-am purtat cu experți și proiectanți de sisteme de apă și canalizare, suma respectivă ar fi suficientă pentru a reface rețeaua de apă de la zero. 


Rep: Ce alte proiecte mai aveți?

Mihail- Sergiu Olaru: Vorbim despre dezvoltarea economică. Am discutat și am venit cu o propunere și cu măsuri de finanțare deschise către actuala administrație, dar nu a vrut să colaboreze în acest sens. Un microparc industrial este o măsură care poate fi finanțată prin Fondul de Tranziție Justă. Trebuie să creăm locuri de muncă în Baia de Fier. Trebuie să fie un loc în care tinerii, după ce își termină studiile, să aibă opțiunea de a rămâne în zonă.

Dar aceste lucruri nu sunt posibile dacă nu investim în acest microparc industrial, care să ofere condițiile necesare unei firme să își deschidă o fabrică sau unei firme de lemn să își deschidă un atelier de prelucrare a lemnului. Vorbim de o dezvoltare economică absolut necesară pentru a asigura un mediu favorabil tinerilor și turismului. 


Rep: Baia de Fier are și potențial turistic.

Mihail- Sergiu Olaru: În ultimii ani, în zona Baia de Fier s-au dezvoltat foarte multe spații de cazare, atât în Baia de Fier, cât și în toată Oltenia de sub munte. Pe lista noastră de consilieri locali îl avem pe Dan Chiriac, cel care a pus Baia de Fier pe harta internațională de turism, cel care are atelierul de hamace la înălțime și care întreține toate traseele de via-ferrata din Baia de Fier. El a transformat turismul de tranzit într-un turism de durată, ceea ce aduce un impact direct pozitiv în economia locală, o dezvoltare mai accelerată a operatorilor economici din turism.

Înainte să intru în administrație și politică, am fost antreprenor în Baia de Fier, cu o investiție în turism, o pensiune numită "Casa de sub Piatră”, unde turiștii veneau dinspre Transalpina, stăteau o noapte și plecau. Acum, turiștii stau patru-cinci zile pentru a face drumeții și a explora traseele de via ferrata. Acest lucru are un impact direct pozitiv asupra economiei locale, dezvoltând lanțuri economice prin creșterea cererii de produse locale și servicii turistice.

Aceasta dezvoltare contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru tineri și turism, iar Dan Chiriac, prin experiența și viziunea sa, ne ajută să continuăm această creștere. Suntem cunoscuți la nivel internațional datorită hamacelor și a traseelor de via ferrata, promovate prin campanii internaționale, inclusiv la BBC și Netflix. În Baia de Fier este un potențial turistic uriaș, trebuie doar să vrei să faci. 

Vizualizări: 1,188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: