Probleme cu managementul CE Oltenia și SE Craiova

A devenit oficial faptul că o tranșă de aproape 300 de milioane de euro din PNRR a fost suspendată de la plată de către Comisia Europeană, din cauza suspiciunilor legate de selectarea unor directori și supraveghetori ai companiilor de stat. Printre companiile vizate sunt și Complexul Energetic Oltenia și Sucursala Electrocentrale Craiova.

Selecția directorilor de la CE Oltenia a fost intens mediatizată. Firma de recrutare din Cluj a intervievat peste 30 de candidați, dar a selectat doar trei, deși mai mulți îndeplineau condițiile. Și asta era cât se poate de clar, pentru că vorbim de oameni care au mai condus companii din energie.

Firma de recrutare ar fi trebuit să facă doar o selecție a celor care îndeplinesc condițiile, iar acționarii ar fi ales din lista scurtă viitorii directori. Cum CE Oltenia nu poate funcționa cu mai puțin de trei directori, practic firma de recrutare a stabilit câștigătorii finali, fără a avea acest atribut.

Dar, problemele cu care a fost sesizată Comisia Europeană au fost legate de faptul că doi dintre directorii selectați, Plaveti și Trufelea, au fost cei care au ales firma de recrutare. Un conflict de interese destul de evident, dar nesancționat de instituțiile statului, deși a fost sesizat.

În scrisoarea trimisă de Comisia Europeană României sunt semnalate și probleme legate de selectarea supraveghetorilor. Mai exact, cel desemnat de Fondul Proprietatea nu a trecut printr-un proces de recrutare. 

Cu privire la Electrocentrale Craiova, trei membri ai comitetului de nominalizare și remunerare au fost candidați în procedura de selecție și au câștigat.

Sunt mai multe companii de stat din energie și transporturi vizate de această scrisoare. Au apărut chiar și demisii. Președintele Consiliului de Administrație al Metrorex, Mihai Barbu, și-a dat demisia din această funcție. Mihai Barbu a declarat pentru Club Feroviar că nu vrea să fie vinovat pentru pierderea banilor din PNRR.

”Nu vreau să fiu unul dintre cei din cauza cărora se pierd banii din PNRR, așa că am decis să rezolv această problemă pe cale amiabilă. Cât privește modul în care am fost selectat în Consiliul de Administrație, selecția a fost organizată de Ministerul Transporturilor, nu eu am organizat-o. Firma de recrutare a fost selectată de minister, nu de mine. În consecință, mi-am depus demisia, care va intra în vigoare la data de 1 noiembrie”, a declarat Mihai Barbu.

În cazul Metrorex, Comisia Europeană susținea în scrisoarea din iunie că: „Unul dintre candidații la consiliul de administrație al Metrorex era, la momentul numirii sale, președinte al consiliului de administrație și șef al comitetului de nominalizare și remunerare, ceea ce pare să constituie un conflict de interese”.

Comisia a analizat 17 companii de stat, iar guvernul are la dispoziție șase luni să remedieze problemele.

Publicația economedia.ro a relatat pe larg despre documentul primit de guvern de la Comisia Europeană, aici. Iată partea referitoare la CEO:

"CE Oltenia

În cazul CE Oltenia, există o suprapunere între trei membri ai comitetului de nominalizare și remunerare și candidații selectați care au fost numiți în cele din urmă în consiliul de supraveghere. În plus, unul dintre membrii consiliului de supraveghere a fost numit fără a fi supus procesului de selecție. Deși România susține că acest membru a fost nominalizat și numit de către acționarul minoritar, pe baza informațiilor și a probelor disponibile, Comisia nu a putut concluziona că acționarii minoritari se bucură de dreptul de a numi membrii consiliului de administrație în temeiul legislației române.

România nu a furnizat niciun element de probă care să acorde acționarilor minoritari dreptul de a nominaliza și de a numi un reprezentant în consiliul de administrație. În plus, în cadrul procesului de selecție a consiliului de administrație, doi candidați care au făcut parte anterior din consiliul de administrație – implicați în selectarea și contractarea expertului independent – au fost (re)numiți în noul consiliu de administrație, fiind selectați de expertul independent."

Vizualizări: 547

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: