Răbufnirea unui miner: Au pus egal între vânzătorul de covrigi și minerul din subteran!
Minerii continuă să fie foc și pară pe guvernanți. În ciuda protestelor și amenințărilor cu grevă generală, încă nu a fost îndreptată Legea Pensiilor care i-a scos în stradă. „S-a făcut o gafă fără precedent!”, spune un salariat de la Cariera Roșia. „S-a pus egal între vânzătorul de covrigi și minerul din subteran”, a adăugat Mircea Gherendi.
Mircea Gherendi a reamintit, la Radio Infinit, doar câteva dintre riscurile la care sunt expuși minerii și energeticienii pentru ca și politicienii să le înțeleagă supărarea.
„Noua Lege a Pensiilor pune egal între vânzătorul de covrigi și minerul din subteran. Guvernul a făcut o gafă fără precedent. Nu există să pui egal între toate categoriile de muncă pentru că factorii de risc sunt foarte mari. În cazul nostru, avem factori de risc mecanice în mișcare, factori de risc electrici, lucrăm cu tensiuni înalte și foarte înalte, de 6 kilovolți, vă dați seama, e o tensiune care te omoară pe loc. E un pericol iminent pe care guvernanții nu-l conștientizează. Dacă nu e nevoie de noi, la iarnă, oprim lucrul și să vedem de unde mai ia curent”, a spus Mircea Gherendi.
România se încăpățânează să importe energie scumpă când ar putea să producă în Gorj energie și de zece ori mai ieftină, după calculele sindicalistului.
„Energia, în România, s-a scumpit în ultimii ani cu 300%, lucru care a dus inclusiv la scumpirea coșului de cheltuieli cu 80%. Și salariile noastre ar fi trebuit dublate. CEO produce energie cu 110 euro și noi am important cu 1.200 de euro. Cine plătește diferența asta pwe megawatt? Toată țara!”, a răspuns Mircea Gherendi.
După protestul de joi, de la Guvern, sindicatele i-au trimis o scrisoare ministrului Energiei, Sebastian Burduja. I-au cerut să fie îndreptate erorile din Legea Pensiilor, să amâne planul de restructurare măcar cu trei ani și să-i angajeze pe durată determinată pe cei aproximativ două mii de salariați care au contracte de muncă doar pe câteva luni.