L-au huiduit pe Burduja, apoi i-au trimis revendicările

Minerii și energeticienii care au protestat joi la guvern l-au huiduit copios pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja. La final, liderii sindicali i-au transmis ministrului o scrisoare în care au cerut “decalarea cu cel putin 3 ani a termenelor de închidere a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de cărbune stabilite prin Planul de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia”.

Au mai solicitat protecție socială în caz de concedieri colective, modificarea Legii pensiilor și încadrarea celor 1800 de „determinați” pe perioadă nedeterminată.

“Ca urmare a Planului european de decarbonare, ce a impus costuri uriaşe cu plata certificatelor de carbon, a fost necesara implementarea unui Plan de Restructurare al companiei, aprobat de Comisia Europeană, prin care capacitațile de producere a energiei electrice pe bază de cărbune urmează a fi înlocuite cu alte capacități pe bază de gaze şi instalații fotovoltaice. Federația Națională Mine Energie şi Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate Univers, având peste 8000 de salariați din Complexul Energetic Oltenia, vă solicită rezolvarea următoarelor probleme cu care se confruntă:

1. Decalarea cu cel putin 3 ani a termenelor de închiderea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de cărbune stabilite prin Planul de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia aprobat de Comisia Europeană, perioadă necesară punerii în funcțiune a grupurilor energetice pe bază de gaze naturale.

2. Modificarea în termen de 30 zile a Ordonanței de urgență nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective ca urmare a aplicării programului de decarbonare şi de închidere a minelor în perioada 2019-2032, respectiv stabilirea perioadei de acordare a venitului de completare de până la 48 de luni pentru personalul afectat de închiderea capacităților energetice pe bază de cărbune.

3. Modificarea urgentă a Legii 360/2023 privind sistemul unitar de pensii, astfel încât pensiile minerilor şi energeticienilor să nu fie diminuate.

4. Asigurarea necesarului minim de personal pentru funcționarea în sigurantă a instalațiilor și echipamentelor Complexului Energetic Oltenia, respectiv încheierea pe durată nederminată a raporturilor de muncă pentru personalul angajat pe durată determinată”, se arată în scrisoarea semnată de liderii FNME - Dumitru Pîrvulescu și Univers - Gabriel Căldărușe.

Vizualizări: 573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: