Obligat să sacrifice zeci de mii de porci

Aproximativ 24.000 de porci de la o fermă din Ipotești, județul Olt, vor fi eliminați, după ce a fost confirmat un focar de pestă porcină africană.

Conform autorităților locale, focarul a fost confirmat luni seară. Potrivit prefectului Ștefan Nicolae, aceasta este a treia oară în ultimii șase ani când la ferma de suine de la Ipotești este confirmat un focar de pestă porcină africană, primul fiind confirmat în noiembrie 2019, când au fost eliminați aproape 3.700 de porci, iar al doilea, în vara anului 2021.

O altă fermă din județul Olt, din Negreni (orașul Scornicești), a fost afectată de pesta porcină africană în luna aprilie anul acesta. Atunci au fost uciși 11.500 de porci.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală, letală, infecțioasă a porcilor care ucide atât porcii domestici, cât și mistreții. Boala nu este transmisibilă la om. Semnele clinice la mistrețul viu infectat sunt rareori văzute deoarece animalele infectate se ascund și se găsesc numai cadavrele lor.

Peste 90% dintre animalele infectate mor. Virusul pestei porcine africane poate supraviețui în carnea și organele comestibile. ale mistreților și porcilor infectați pentru o lungă perioadă de timp. De asemenea, în carcasele lor. Toate fluidele unui animal infectat conțin virusul, în special sângele.

Boala se transmite mai ales prin contactul direct al animalelor sănătoase cu porci infectați sau morți și/sau mistreți. Boala se poate răspândi, de asemenea, prin obiecte, îmbrăcăminte, încălțăminte, echipamente și vehicule contaminate cu sânge, fecale sau alte secreții de la animale infectate. 

Vizualizări: 901

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: