Salariat CE Oltenia: Continuă planul diabolic de a distruge

În timp ce se pune lacătul pe minerit și cumpărăm energie scumpă din alte țări, deși ar putea-o produce termocentralele din România la prețuri mult mai mici, salariații cer, pe bună dreptate, să fie protejați în cazul în care se prăbușește tot. E una dintre revendicările pe care o au minerii care vor protesta, joi, în fața Guvernului, la București. Oamenii cer să fie îndreptate și erorile din Legea Pensiilor, care lasă minerii cu venituri mai mici după ce ies la pensie, dar cer și venituri de completare pe patru ani, așa cum au obținut ortacii din Valea Jiului. 

Cei care merg la protest sunt mai optimiști. Cred că vor obține ce-și doresc privind grupele de muncă pentru că acum problema îi arde la buzunare și pe alți salariați din alte industrii, nu doar pe cei din Complexul Energetic Oltenia.  

„Șansele sunt mari pentru că de data asta e vorba de toți salariații din România. De data asta, nu mai suntem singuri. În urmă cu trei ani, vă amintesc cât de puțini am fost, dar am fost hotărâți. Am avut dreptatea și adevărul de partea noastră și am demonstrat tuturor că merităm acest lucru. De data asta, dacă e vorba de toți salariații din România, șansele sunt mai mari pentru că se vor alătura protestelor, acțiunilor sindicale pentru recâștigarea acestor drepturi salariați din toată țara odată cu colegi din CEO”, spune Manu Tomescu, lider de sindicat și salariat al Termocentralei Rovinari de peste trei decenii.

Manu Tomescu a explicat de ce își doresc minerii să fie asigurați în cazul în care se trage cortina mineritului înainte de vreme. Oricum tăvălugul nu mai poate fi oprit, așa că oamenii care muncesc în condiții foarte grele vor să fie răsplătiți dacă vor rămâne pe drumuri. Oricum totul stă sub semnul incertitudinii de câțiva ani și nu se știe cât va mai pâlpâi luminița de la capătul tunelului.

„Ministerul Energiei a făcut un pachet social pentru colegii din Hunedoara, la subteran, le-a dat venituri de compensare pe patru ani. E normal să cerem și noi protecție socială pentru salariații din CEO atâta timp cât suntem puși pe un program de închidere. Dacă vine Guvernul și spune că nu ne mai închide, că e nevoie de cărbune, investesc în cariere, în termocentrale, angajează personal tânăr, atunci nici noi nu mai cerem venituri de completare și protecție socială. Dar atâta timp cât suntem puși pe un program de închidere, când oamenii nu știu ce se va întâmpla cu ei luna viitoare, anul viitor, e normal să avem această revendicare. Dar trebuie să mai punem un argument. Guvernul României preferă să cumpere energie de zece ori mai scumpă poate, de la străini, față de cum am putea-o noi produce și cu toate astea, continuă cu acest plan diabolic de a distruge Sistemul Energetic Național prin închiderea grupurilor energetice pe cărbune”, a mai declarat Manu Tomescu, într-un interviu la Radio Infinit. 

Mineri, energeticieni şi siderurgişti vor protesta, joi, în faţa Guvernului faţă de noua Lege a Pensiilor. Organizatorii anunţă cel puţin o mie de persoane care au o serie de solicitări pentru Executiv. ”Minerii, energeticienii şi siderurgiştii, membrii sindicatelor asociate Federaţiei Naţionale Mine Energie, Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate Univers şi Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor METAROM, având zeci de mii de salariaţi din minerit, energie şi siderurgie, iar în trecut reprezentând sute de mii de pensionari din aceste domenii de activitate, organizează în data de 17 octombrie 2024, în intervalul orar 11.00-13.00, un miting de protest cu 1.000 participanţi în faţa Guvernului României, motivul fiind modificările aduse în noua lege a pensiilor”, a transmis, Cartel Alfa, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, ”minerilor, energeticienilor şi siderurgiştilor trebuie să li se păstreze aceleaşi condiţii de pensionare în actuala lege a pensiilor publice la fel ca în cea precedentă, deoarece lucrează şi vor lucra în aceleaşi condiţii de muncă foarte grele şi periculoase, care au determinat şi determină consecinţe grave asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a acestora”.

”Solicităm Guvernului României eliminarea articolelor din lege care creează discriminare în timp între persoanele care au desfăşurat activitate în aceleaşi condiţii de muncă şi revenirea la articolele din fosta lege. Trebuie făcută corecţia necesară salariaţilor care au lucrat sau lucrează în locuri de muncă în condiţii speciale pentru că nu este normal ca după zeci de ani în care aceştia şi-au riscat viaţa, crezând că pot ieşi la pensie mai repede şi cu un cuantum al pensiei mai mare decât dacă lucrau în condiţii normale de muncă, statul român să le întoarcă spatele”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia atrag atenţia că, în actuala lege privind sistemul public de pensii, ”se încalcă principiul contributivităţii deoarece nu se mai acordă punctajul suplimentar pentru salariaţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, sau condiţii speciale decât până la salarial mediu brut naţional, cu toate că zeci de ani s-a plătit până la valoarea salariului fiecăruia”.

Vizualizări: 3,905

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: