Granița dintre Gorj și Hunedoara, locul preferat al turiștilor pasionați de istorie și natură 

La peste 1.600 de metri altitudine, la granița dintre Gorj și Hunedoara ,unde peisajele îți taie respirația, își dau întâlnire iubitorii de istorie. În Pasul Vâlcan încă mai sunt urmele Primului Război Mondial.


Un loc de la  marginea județului, uitat și ignorat de autoritățile din Gorj, atrage ca un magnet turiști din toată țara. În golul alpin, deasupra norilor, peisajele îți taie respirație iar cei ajunși aici parcă se întorc în timp.


În pasul Vâlcan încă mai există tranșee, un tun recondiționat, un punct de urmărire, dar și statuile mai multor eroi ai neamului: "Este minunat aici. Venim aproape în fiecare am pentru frumusețea zonei dar și pentru că locul acesta pare să aibă o energie aparte. Suntem din Cluj și aici am văzut prima dată cum arată un tranșe de război, iar panteonul de aici descrie perfect întâmplările din Primul Război Mondial. Este de vis. Lăsam mașinile aici și facem drumeții pe jos”.


Din păcate pentru județul Gorj punctul cunoscut sub denumirea" La Statui" este fix la granița dintre Hunedoara și Gorj, acolo unde se termină asfaltul și începe drumul de munte.


"Mereu venim "La Statui" și ne-ar plăcea să continuăm spre Gorj, dar din păcate aici se termină asfaltul iar ca să coborâm nu putem decât cu mașini 4X4. Facem cale întoarsă că nu avem variante. Am înțeles că mai jos este Poiana lui Mihai, un alt loc încărcat de istorie, dar lecția se termină o dată cu asfaltul la intrarea în județul Gorj. E păcat că autoritățile din Gorj efectiv blochează turiștii”.

Cele șase statui care trag linie între Hunedoara și Gorj sunt realizate de autoritățile din județul vecin.


"Panteonul de aici oferă o lecție de istorie completă și o radiografie a Primului Război Mondial. Aici este și o cruce dar și un mormânt realizat în cinstea celor care s-au jertfit și au luptat pe frontul din Valea Jiului și nu numai în perioada august-octombrie 1916. Numai aici în Pasul Vâlcan au murit 1500 de eroi. Din păcate au dispărut plăcuțele cu numele eroilor. Din ce am citit aici au statui Generalul Ion Culcer, locotenent Emil Popovici, Regina Maria a României,  Regina Ferdinand al României, locotenent Gheorghe Tătărescu, General Ion Dragalina și sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”.


Din păcate autoritățile din Gorj promit de ani buni că vor asfalta acest drum care face legătura cu Hunedoara și care poate atrage anual mii de turiști. Porțiunea din Gorj este accesibilă doar cu ATV-uri și mașini de teren din cauza termenului accidentat care blochează accesul turiștilor în județ.

Galerie foto





Vizualizări: 6,007

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: