Murele rămân neculese într-o comună din Gorj. Producător: Nu merită efortul!

Arșița a afectat, în acest an, și plantațiile de mure. În Roșia de Amaradia, recolta de mure e mai săracă față de alți ani. Sunt mai puține fructe din cauza secetei, iar unele culturi sunt compromise. Pentru că au calculat și nu ar ieși pe plus, sunt și producători care au ales să nu mai îngrijească deloc plantațiile și nici să nu mai culeagă murele. Spun că nu au unde să le vândă. 

În urmă cu aproape zece ani, mulți localnici din comuna Roșia de Amaradia au renunțat la culturile de porumbi sau la plantațiile de viță-de-vie și s-au ocupat de fructele de pădure. Din cauza vremii și a lipsei pieței de desfacere, acum nu mai sunt așa de profitabile. 

Oamenii se plâng că nu au unde să mai vândă fructele, nu au cu cine să le culeagă și se gândesc să renunțe de tot la aceste afaceri promițătoare la început. 

“Sunt mult mai puține față de anul trecut. Arșița asta din vară le-a afectat serios. Ne bucurăm că sunt mai dulci. Dar sunt mai mici și cea mai mare problemă e că nu avem unde să le vindem. Ne-au făcut ofertă cu doi lei kilogramul. Nu merită. Culegem noi cu familia pentru noi, pentru dulceață și restul rămâne pe deal. Ne gândim ca la anul să renunțăm de tot că nu merită munca”, a spus un localnic care are o plantație de mure de câțiva ani. 

„Anul începuse promiţător, am făcut lucrările de primăvară, i-am tăiat, legat, însă ne-a luat canicula asta şi a început să afecteze plantaţiile de mure şi problema e desfacerea. Murele sunt în plantaţie, ce mai sunt. Nu le culegem. Culesul ne-ar costa undeva la 2,5 lei – 3 lei pe kilogram ca să le culegem, mure de calitate, şi ca să le vindem cu 3 lei, nu merită efortul”, a mărturisit Drăgan Vintu, un alt producător din localitate. 

Vizualizări: 4,952

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: