Castraveți murați fără conservanți!

Cei mai buni castraveți murați sunt cei conservați după metoda clasică, fără conservanții din comerț. Castraveții se pot conserva ușor doar cu câteva legume ajutătoare și cu condimentele potrivite.

Regula de bază este să conservați castraveții doar cu ceapă, usturoi, morcov, mărar uscat, foi de dafin, oțet și bobițe de muștar și piper. Evident, nu lipsesc oțetul, sarea și zahărul.

Cui îi plac castraveții picanți poate să pună și un ardei iute. Castraveții au un gust dulcișor, sunt crocanți și se păstrează foarte bine până spre vara următoare. 

Din ingredientele rețetei de mai jos au rezultat 5 borcane de 800 ml cu castraveți.

Ingrediente:

    2 kg castraveți

    1-2 morcovi

    1-2 cepe nu prea mari

    5-6 căței de usturoi (câte unul în fiecare borcan!)

    1 legătură de mărar uscat sau câteva flori de mărar uscate

    1 legătură de cimbru uscat

    1 lingură de boabe de piper

    1 lingură de boabe de muștar

    1-2 rădăcini de hrean

    1 l apă

    500 ml oțet de 9 grade

    1-2 linguri cu vârf de sare mare neiodată

    1-2 linguri cu vârf de zahăr

    1 foaie de dafin (opțional)

    1 ardei iute mic (opțional)

Mod de preparare:

Înainte de toate spălăm bine și sterilizăm atât borcanele cât și capacele. Alegem castraveți cât mai mici ca să-i putem așeza în borcane de 800 ml. Spălăm castraveții și îi punem la scurs. Între timp curățăm ceapa, usturoiul, morcovul și hreanul. Ceapa o tăiem rondele iar rădăcinoasele (morcovul și hreanul) le tăiem fâșii nu prea groase sau rondele.

Pe fundul fiecărui borcan vom pune 2-3 felii de ceapă, un cățel de usturoi și presărăm câteva boabe de piper și de muștar precum și o crenguță de mărar (sau semințe de mărar) și cimbru. Așezăm castraveții în picioare, cât mai strâns iar printre ei strecurăm și fâșii de hrean și morcov. Deasupra putem să mai punem felii de ceapă, bobițe de piper și muștar și bineînțeles crenguțe de mărar uscat și cimbru, care vor da o aromă deosebită castraveților! Dacă vă place puteți pune și ardei iute, eventual tăiat rondele. 

Într-o oală punem apa la fiert, împreună cu sarea și zahărul. Dacă vă plac castraveții mai dulci atunci puteți să puneți 2 linguri de zahăr, sau mai mult. Când începe să fiarbă și s-au dizolvat complet sarea și zahărul, adăugăm oțetul și oprim focul. 

Lăsăm saramura să se răcorească puțin, după care o punem fierbinte în borcane, peste castraveți, cu un polonic. Pentru ca borcanele să nu se spargă, punem sub ele lama unui cuțit când turnăm saramura fierbinte. Lăsăm borcanele să se răcească până a doua zi și abia după aceea punem capacele și le depozităm în cămară, la răcoare, fără să le mai sterilizăm. După o lună și jumătate sau două sunt numai buni de mâncat.

Galerie foto




Vizualizări: 574

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: