De ce crapă cartofii în pământ înainte de recoltare!

Uneori, la recoltare, grădinarii observă că tuberculii de cartofi sunt deformați, crăpați și arată neatractivi. Există multe motive pentru acest fenomen dar principala problemă o reprezintă schimbările de temperatură.

O schimbare bruscă a temperaturii, material sărac de plantare sau încălcarea tehnologiei agricole cu privire la boli și dăunători, solul nepotrivit sau argilos sau un regim de udare greșit, toate acestea pot afecta cartofii.

Dar trebuie luată în considerare mai ales influența condițiilor meteorologice asupra cartofilor care sunt adesea afectați de schimbările bruște de temperatură. 

O schimbare bruscă a temperaturii este unul dintre motivele principale pentru formarea fisurilor în tuberculi fiind importantă vremea în timpul formării părții subterane a legumelor. Trecerea bruscă de la secetă la ploi persistente și răcoare crește conținutul lichid al cartofilor. Din această cauză, celulele pulpei încep să crească mai activ, spre deosebire de coaja, care nu suportă presiunea și explodează practic. Ulterior, locul vătămării este depășit, formând defecte sub formă de fisuri.

De asemenea, materialul de plantare de calitate scăzută devine predispus la fisurare. 

Bolile sunt adesea introduse în pământ împreună cu materialul plantat infectat. 

Formarea cartofilor perfecți și nedeformați este influențată de capacitatea solului de a lăsa să treacă apa și aerul. Argilele grele păstrează umiditatea ridicată mult timp, dar au puțin oxigen. Acest lucru duce la faptul că rădăcinile plantei nu primesc suficienți nutrienți și, din această cauză, tuberculii își pierd forma standard, se sparg și se crăpa. 

Cea mai sigură modalitate de a strica viitoarea recoltă este să  greșești la cantitatea de apă. Nerespectarea regimului de irigare în condiții meteo de secetă duce la fisurarea sau putrezirea tuberculilor. Destul de des, regimul greșit de udare, devine cauza crăpării cartofilor timpurii. 

Cartofii crăpați sunt comestibili dar pot contamina întreaga cultură atunci când sunt păstrați, așa că trebuie consumați imediat. 

Galerie foto



Vizualizări: 2,898

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: