Directorul serviciului Telegram a fost arestat în Franţa

Miliardarul Pavel Durov, CEO al aplicaţiei de mesagerie Telegram, a fost arestat pe aeroportul Bourget din apropiere de Paris sâmbătă seara, au anunţat TF1 şi BFMTV.

În momentul arestării sale în Franţa, pe pista aeroportului Bourget, Durov călătorea la bordul avionului său privat, a relatat TF1. El venea din Azerbaidjan, era însoţit de un bodyguard şi de o femeie şi a fost arestat în jurul orei locale 20:00 (21:00, ora României). Potrivit BFMTV, el are şi cetăţenie franceză.

Durov era vizat de un mandat de arestare în Franţa în cadrul unei anchete preliminare a poliţiei deschise pentru lipsa moderării de conţinut pe Telegram, ceea ce, în opinia poliţiei, a permis ca activitatea infracţională să continue nestingherită pe platforma sa criptată, fiind vorba inclusiv de spălare de bani, trafic de droguri şi partajarea de conţinut pedofil, infracţiuni de care Durov s-ar face complice în calitatea sa de şef al platformei.

După ce Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conţinut nefiltrat - şi uneori explicit şi înşelător - pentru ambele părţi din război şi pentru politica din jurul conflictului. Aplicaţia a devenit mijlocul preferat de comunicare pentru preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi pentru oficialii săi. De asemenea, Kremlinul şi guvernul rus o folosesc pentru a-şi disemina ştirile.

Este, totodată, una dintre puţinele platforme în care ruşii pot accesa ştiri despre război. Durov, a cărui avere a fost estimată de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, a declarat că unele guverne au încercat să facă presiuni asupra sa, dar aplicaţia, care are acum 900 de milioane de utilizatori activi, ar trebui să rămână o „platformă neutră” şi nu un „jucător în geopolitică”.

Reţeaua Telegram, deosebit de influentă în Rusia, Ucraina şi republicile fostei Uniuni Sovietice, este clasată ca una dintre principalele platforme de social media după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok şi WeChat. Aceasta îşi propune să atingă un miliard de utilizatori în următorul an.

Vizualizări: 2,762

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: