Val de pensionări în sistemul bugetar

Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare acum două săptămâni, interzice cumularea pensiei cu salariul, astfel că în instituțiile publice se fac liste cu cei care trebuie să opteze pentru una din cele două surse de venit.

Liderii sindicali au susținut tot timpul că legea este ambiguă la acest capitol. Potrivit BNS, noua lege a pensiilor instituie, practic, interzicerea cumului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se referă la posibilitatea de a opta între pensie și continuarea activității. Legea nu precizează dacă pensionarii pot continua activitatea la același angajator sau la un angajator diferit, în baza aceluiași contract individual de muncă sau în baza unui alt contract.  Legea este ambiguă pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani - dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumului nu se mai aplică în cazul lor.

Sunt instituții în Gorj care au zeci de funcționari care cumulează pensia cu salariul. Nu puțini sunt sinecuriști politici, care au 2-3 surse de venit, toate de la stat.

Vizualizări: 15,619

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: