Gorj: Materiale de anti-covid zac în depozite. Primar: Am primit banii și am prins cam o lună din pandemie
Mai multe primării din județ Gorj au făcut proiecte și au primit finanțare pentru achiziționarea de echipamente, dezinfectanți și măști pentru lupta cu virusul Covid 19. În unele unități din Gorj, dotările, dar și produsele au ajuns când pandemia era pe final, iar acum zac în depozite.
Programele de finanțare a luptei împotriva Covid 19 în unitățile de învățământ sunt un model clar de aruncare a banilor pe apa sâmbetei. Speriați de pandemie, edilii au făcut proiecte pentru a obține bani europeni să cumpere măști, dezinfectanți dar și o serie de echipamente pentru purificarea aerului, nebulizatoare sau porți cu dezinfectanți.
Nu doar că o mare parte dintre acestea zac în depozite și zeci de mii de măști sau tonele de soluții dezinfectante vor expira, edilii s-au trezit și cu verificări la sânge pe aceste programe.
"Este vorba de un proiect de 700.000 de lei pe care l-am obținut în anul 2022. Am primit 1.000 de litri de soluții dezinfectant și câteva zeci de mii de măști, plus nebulizatoare. Soluțiile și nebulizatoarele noi le folosim că purifică aerul dar vreau să vă spun că nu înțeleg de ce se tot face așa tam-tam pe programul ăsta. A fost cel mai verificat program. Au venit cei de la Curtea de Conturi, AFIR, Craiova, București. Nimeni nu și-a însușit nimic, banii s-au cheltuit că în proiect. Măștile există în depozite", a declarat primarul din comuna Ciuperceni, Daniel Dobrescu.
În comuna Negomir măștile au ajuns la beneficiari, soluțiile dezinfectante încă se folosesc dar echipamentele pentru purificarea aerului zac în depozite.
"Noi am primit banii și am prins cam o lună din pandemie. Am folosit măștile și porțile cu dezinfectant cam o lună, iar acum o să le depozităm la o școală pe care o avem închisă. O să demonstrăm toate echipele și roboții și porțile și le depozităm acolo. Soluții dezinfectante le-am folosit și nu am mai cumpărat. Dacă o să mai avem nevoie de echipamente de purificare a aerului le montăm atunci, dar sperăm să nu mai trebuiască", a spus Tudor Oiță.