Se mărește cantitatea de alcool produsă acasă fără a plăti taxe!

Guvernul României intenționează să mărească de trei ori cantitatea de alcool pe care românii o pot produce acasă fără să plătească taxe. Astfel, limita de 50 de litri de alcool produs în gospodării și netaxat se va tripla.

Guvernul vrea să majoreze de trei ori limita de 50 de litri de alcool pur produs în gospodării, netaxat în prezent. Concret, micii producători vor putea să producă mai mult atâta timp cât fructele sunt din propria gospodărie şi nu au intenţia de a comercializa băutura alcoolică obţinută.

Băutura tradiţională românească va putea să fie produsă în cantităţi mai mari, potrivit unui nou proiect legislativ. Românii cred că e o măsură foarte bună pentru că la ţară oamenii au livezi, au o cantitate mare de fructe şi alcoolul poate fi  o sursă de venit pentru unii oamenii.

Codul fiscal scutește, în prezent, de la plata accizelor alcoolul din fructe în limita a 50 de litri anual, cu condiţia ca producătorul să nu vândă marfa, iar alcoolul să fie produs doar din fructe obţinute în propria gospodărie. Pentru fiecare litru depăşit, în funcţie de concentraţia de alcool a producţiei, micii producători sunt nevoiţi să achite o sumă de bani. 

Totuși, măsura majorării cantităţii de alcool este neînţeleasă însă de analiştii fiscali care cred că nu va avea nici un efect. „Eu nu am cunoştinţă ca vreodată ANAF-ul să se fi dus la oamenii care au un alambic în curte să le măsoare câtă ţuică au făcut. Din punct de vedere al impactului bugetar, măsura aceasta este zero”, a declarat analistul fiscal Gabriel Biriş.

Vizualizări: 1,378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: