Mii de teroriști răniți într-o operațiune fără precedent

Israelul a fost în spatele unui atac care a făcut ca mii de pagere aparţinând membrilor Hezbollah să explodeze simultan în Liban marţi, potrivit CNN.

Operaţiunea, care s-a soldat cu mii de răniţi în tot Libanul, a fost rezultatul unei operaţiuni comune între serviciul de informaţii al Israelului, Mossad, şi armata israeliană.


Israelul a plasat material exploziv într-un lot de pagere despre care s-a crezut inițial că au fost fabricate în Taiwan, dar ulterior au apărut informații că au fost fabricate în Ungaria.

Explozibilii au fost puși lângă bateria fiecărui pager, iar un comutator a fost încorporat pentru a le detona de la distanţă, conform publicației americane. Dispozitivele au fost detonate simultan după primirea unui mesaj, marţi după-amiază, omorând cel puţin 9 persoane şi rănind peste 2.800 – dintre care cel puţin 170 erau în stare critică, potrivit Ministerului Sănătăţii din Liban.

Producătorul taiwanez de pagere a afirmat că acele dispozitive care au explodat au fost produse de o companie din Ungaria, în timp ce Hezbollah a acuzat Israelul și a promis atacuri de răzbunare. Astfel, fondatorul companiei Hsu Ching-Kuang a declarat, miercuri, că Gold Apollo și-a autorizat marca pe pagerele care au explodat în Liban și Siria, dar că o altă companie cu sediul în Budapesta le-a fabricat.

Pagerul AR-924 folosit de militanți a fost fabricat de BAC Consulting KFT, cu sediul în capitala Ungariei. „În conformitate cu acordul de cooperare, autorizăm BAC să utilizeze marca noastră comercială pentru vânzarea produselor în regiunile desemnate, dar proiectarea și fabricarea produselor sunt exclusiv responsabilitatea BAC”, a precizat compania taiwaneză, într-o declarație de presă.

Hamas a descris atacul ca pe o „escaladare” care va duce la înfrângerea Israelului.

Vizualizări: 754

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: