Încă o țară va renunța la săptămâna de lucru de 5 zile!

Încă o țară din Europa se pregătește să spună adio săptămânii de lucru cu 5 zile. În Polonia programul de lucru al angajaților va fi scurtat.

O țară din Europa ar putea renunța curând la săptămâna de lucru cu 5 zile, potrivit unui demers al Guvernului. Este vorba de Polonia, unde programul de muncă al angajaților ar putea fi scurtat.

Executivul polonez vrea schimbarea Codului Muncii înainte de încheierea mandatului din 2027, potrivit Euractiv. Sunt luate în calcul două variante, iar companiile vor avea de ales între acestea.

Mai exact, Polonia ar putea introduce săptămâna de muncă de patru zile sau zilele lucrătoare de șapte ore. O analiză a platformei ClickMeeting arată că cele mai multe dintre firmele poloneze ar prefera varianta scurtării săptămânii de muncă.

„Urmează să se determine care va fi opțiunea mai bună, reducerea săp­tămânii de lucru de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile”, a transmis ministrul Familiei din Polonia.

Peste 70 la sută dintre angajatori ar alege varianta săptămânii de lucru cu patru zile. Aceasta ar putea fi cea mai mare schimbare din ultimele șapte decenii, având în vedere că Polonia a ales să introducă săptămâna de muncă de cinci zile în 1952.

Susținătorii schimbărilor spun că reducerea timpului de lucru ar fi făcută într-un context economic bun. Guvernul susține că rata șomajului este relativ scăzută, iar oamenii au nevoie de timp pentru odihnă și pentru familie.

Marea Britanie a lansat în 2023 ceea ce a fost considerat, la acea vreme, cel mai mare proiect-pilot din lume pentru o săptămână de lucru de patru zile și a constatat că rezultatele au fost pozitive. De asemenea, unele companii din SUA au trecut la o săptămână de lucru mai scurtă, în timp ce în Chile, parlamentarii au aprobat un proiect de lege pentru a reduce săptămâna de lucru de la 45 la 40 de ore.

Vizualizări: 3,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: