Promite desființarea giganților Facebook și Google in tandem cu Trump

J.D. Vance, ales de Donald Trump ca partener pentru funcția de vicepreședinte, a declarat într-un interviu pentru Financial Times (FT) că intenționează să „desființeze” unele dintre marile companii tehnologice globale, considerând că acestea au devenit „prea puternice”, potrivit News.ro. Fostul senator din Ohio susține că „multe corporații mari ar trebui să fie desființate pentru a stimula inovația”, menționând în mod special Google.

Compania fondată în 1998 de Larry Page și Sergey Brin este, în opinia lui Vance, „mult prea mare și mult prea puternică”. El a sugerat că reglementări ar putea fi impuse dacă Donald Trump o va învinge pe Kamala Harris la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.

Partenerul de cursă al lui Trump, care ar putea deveni vicepreședinte în cazul unei victorii, adoptă astfel o poziție similară cu cea a Linei Khan, o juristă numită de președintele Joe Biden la conducerea Federal Trade Commission (FTC). Khan, cunoscută pentru opoziția sa față de marile companii tehnologice, critică în mod constant dominația acestora și a sugerat desființarea lor. Eforturile sale de a combate practicile anticoncurențiale ale giganților digitali au început să aibă efecte. La începutul lui august, un judecător din Washington a găsit Google vinovat de practici anticoncurențiale prin utilizarea unor contracte care impuneau motorul său de căutare ca software implicit pe dispozitive. Google intenționează să facă apel, însă The New York Times scrie că această decizie ar putea duce la separarea sistemului de operare mobil Android de celelalte activități ale companiei.

Trump este de mult timp în conflict cu Google și Facebook. Atacurile venite din tabăra sa împotriva acestor giganți sunt deseori politice sau personale. În august, miliardarul l-a criticat pe Google, acuzându-l de „cenzură” pe motorul de căutare în legătură cu o tentativă de asasinat care l-a vizat. Relația lui Trump cu Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, este la fel de tensionată. Potrivit Politico, Trump se pregătește să-l critice pe Zuckerberg în viitoarea sa carte, „Save America”, care urmează să fie lansată pe 3 septembrie în Statele Unite. Fostul președinte îl acuză pe Zuckerberg că a fost implicat într-o presupusă „fraudă electorală” ce ar fi contribuit la înfrângerea sa din 2020, din cauza donațiilor făcute de acesta pentru finanțarea infrastructurii electorale americane.

Deși tabăra lui Trump vorbește despre reglementarea sau desființarea marilor companii tehnologice, fostul magnat imobiliar are și susținători influenți în Silicon Valley. J.D. Vance a lucrat timp de cinci ani în California, mai întâi ca director al unui start-up din domeniul biotehnologiei, apoi ca investitor în diverse fonduri de capital. Trump beneficiază de sprijinul unor nume importante, precum Elon Musk, patronul Tesla și X, David Marcus, fost președinte al PayPal, frații Winklevoss, antreprenori în criptomonede, și investitori de risc precum Marc Andreessen, Ben Horowitz și David Sacks. Rămâne de văzut cum va reuși Trump, dacă va fi ales, să îmbine aceste susțineri cu dorința de a redesena peisajul tehnologic american.

Vizualizări: 2,522

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: