Combinarea vaccinurilor oferă o protecţie bună
O schemă de vaccinare combinată, cu administrarea primei doze din vaccinul AstraZeneca, iar la rapel o doză de vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager (Pfizer-BioNTech sau Moderna), oferă „o protecţie bună” împotriva infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Anunțul a fost făcut de Institutul de Stat al Serurilor (SSI) din Danemarca.
Din ce în ce mai multe țări analizează posibilitatea de a folosi un vaccin împotriva COVID-19 diferit în momentul administrării celei de-a doua doze. Măsura este deosebit de necesară în Danemarca după ce autorităţile sanitare din această ţară au oprit injectările cu vaccinul AstraZeneca în aprilie pe fondul îngrijorărilor privind riscul de apariţie a unor efecte secundare rare, dar grave.
Mai mult de 144.000 de danezi, majoritatea angajaţi din domeniul medical şi vârstnici, au fost vaccinați cu prima doză de la AstraZeneca, iar la rapel au primit fie Pfizer-BioNTech, fie Moderna. De aici s-a tras concluzia că protecţia cu vaccinuri combinate este mai eficientă. „Studiul arată că, la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare combinate, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este redus cu 88% comparativ cu persoanele nevaccinate”, au transmis reprezentanţii SSI, citați de Reuters.
Publicat recent, studiul a acoperit un interval de peste cinci luni, între februarie 2021 şi iunie 2021, o perioadă în care varianta Alfa a noului coronavirus era predominantă în această țară. Cercetarea nu a putut stabili, însă, dacă schema de vaccinare combinată oferă protecție și în cazul variantei Delta, care în prezent este predominantă în Danemarca.
După finalizarea schemei de vaccinare bazată pe combinarea serului Astrazeneca (ca primă doză) cu cel Pfizer sau Moderna (la rapel) nu a mai fost înregistrat la persoanele vaccinate nici un deces sau caz de spitalizare, a mai informat sursa citată.