Andrei Frîntu, tânărul din Târgu Jiu care îmbină pasiunea pentru IT cu dorința de a ajuta comunitatea
La numai 17 ani participă la olimpiade, merge la școală și face site-uri web. Pasiunea sa este informatica și dorește ca după finalizarea studiilor universitare să se întoarcă înapoi în orașul natal. Este vorba despre Andrei Frîntu, elev la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.
În spatele profilului unui elev în clasa a XI-a, se ascunde o personalitate puternică, un tânăr care dorește să producă schimbare.
Andrei este direct implicat în proiectul JIU RUN 2024, el fiind cel care va pune bazele platformei de comunicare dedicată tinerilor pe tema sănătății mintale, rezultată în urma finalizării acestei inițiative.
JIU RUN 2024 este un cros sportiv de 3 km dedicat tuturor celor care doresc să-și testeze limitele și să se bucure de mișcare în aer liber, organizat de Asociația Media Coloana în colaborare cu ziarul Pandurul și Firesc Media Agency.
Scopul principal al crosului este de a strânge fonduri pentru crearea unei platforme educaționale dedicată sănătății mintale a tinerilor din Gorj. Această inițiativă vine în contextul unei nevoi tot mai mari de sprijin și resurse accesibile pentru tinerii care se confruntă cu provocările vieții de zi cu zi.
În continuare, redacția Pandurul a discutat cu Andrei Frîntu despre planuri de viitor, pasiuni și alegeri.
Reporter: Spune-mi câteva informații generale despre despre tine. Ce vârstă ai, unde studiezi, care este specializarea la care te-ai înscris?
Andrei: Mă numesc Andrei Frîntu, am 17 ani și sunt elev în clasa a XI a, la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu, pe profilul matematică-informatică intensiv.
R: Ce ne poți spune despre pasiunea ta legată de IT? Când ți-ai dat seama ca îți place informatica?
A: Sunt parte din generațiile care a prins pandemia în școală, ca urmare, după orele online, sau în pauze, stăteam în continuare pe calculator. Timp pe care îl petreceam pe jocuri sau pe internet, plictisit, și fără vreun scop. În contextul acela, când i-am spus tatălui meu că mă plictisesc, mi-a sugerat, mai mult în glumă, „Dacă tot stai pe calculator, fă ceva care să te ajute în viitor – de exemplu, apucă-te să faci site-uri”, și eu am luat-o în serios! Ca urmare, am început după ore să renunț la jocuri și am ales să învăț lucruri noi. Am început cu limbajul de marcare HTML, care împreună cu CSS îmi permitea să creez mici pagini, colorate și decorate după placul meu. Treptat, am realizat ca îmi place cu adevărat această activitate, devenind deja hobby-ul care îmi ocupa majoritatea timpului liber. Ca urmare, după ce am învățat bazele PHP și JavaScript, am decis să îmi deschid propriul website. Am achiziționat un server și un domeniu web, iar, pe data de 18 mai 2021, am lansat codulluiandrei.ro. Proiect care avea să devină locul unde învățam, mă dezvoltam, și totodată, cream ceva nou și folositor pentru comunitate. Ca primă idee, a început ca un site de rezolvări, pe atunci rezolvam probleme de algoritmică la școală în C++. După ce rezolvam câte o problemă, o încărcam pe site, iar persoanele din internet puteau vedea, folosi și copia conținutul postat de mine.Ușor, ușor am crescut și eu, împreună cu platforma mea, anul acesta, la peste trei ani distanță de la data de start având o versiune nouă, a patra la număr, peste 1.5 milioane de accesări, mai multe secțiuni principale în platforma de IT și o academie, dedicată elevilor care se pregătesc pentru examenele de Bacalaureat sau admitere la facultate. Deci, pot spune că, în adevăratul sens al cuvântului, pasiunea mea pentru IT și calculatoare a început în clasa a VIII-a, când aveam 14 ani.
R: Știu că ai participat la mai multe concursuri. Poți să ne poveștești câteva lucruri despre experiența ta?
A: Povestea mea cu olimpiadele și concursurile a prins contur când am intrat la liceu, în clasa a IX-a. Pe parcursul gimnaziului, ceea ce îmi plăcea mie și mă pasiona nu era predat la școală, și în continuare nu este, nici la liceu, fiind subiecte abordate mai mult la facultățile de specialitate. Este vorba despre Linux, servere și rețelistică. Topic-uri pe care le-am întâlnit la Olimpiada de Informatică Aplicată AcadNet, Olimpiada de Tehnologia Informației și, nou înființata, Olimpiada de Securitate Cibernetică. Olimpiade naționale la care am obținut: Premiul I (2023) și Premiul II (2024) la Etapa Națională - Olimpiada de Informatică Aplicată, Premiul III (2024) și mențiune MEN (2023) la Etapa Națională - Olimpiada de Tehnologia Informației și respectiv clasarea pe locul 16 la clasa a X a (2024) la Etapa Națională - Olimpiada de Securitate Cibernetică. Pregătirea mea pentru olimpiade și concursuri, am realizat-o individual, acasă, folosindu-mă de resurse online, materiale și publicații, majoritatea din străinătate, fiind mai puțin abordate în România.
R: Unde vrei să studiezi? Ce ți-ai propus?
A: Datorită performanțelor mele la olimpiadele naționale de informatică, am asigurată admiterea fără concurs la universitățile de profil din România. Prima mea opțiunea a fost la Universitatea Politehnica București, însă în ultima perioadă am început să mă interesez de facultăți din vestul Europei, Elveția, Austria sau chiar Spania.
R: Mulți tineri vizează la o carieră în orașele mari sau chiar în afara granițelor României. Te-ai întoarce înapoi în Târgu Jiu?
A: Normal, fiecare persoană își dorește să fie acasă, alături de familie, prieteni și orașul cunoscut. Pentru mine, asta înseamnă Târgu Jiu. Locul unde am crescut și m-am dezvoltat, unde îmi propun să mă întorc pregătit pentru a mi deschide o firmă de IT.
R: Ești implicat în proiectul JIU RUN, o inițiativă nouă pentru orașul nostru. Spune-mi câteva informații despre platforma la care vei lucra, în urma finalizării crosului.
A: Platforma pe care o dezvoltăm, sub coordonarea doamnei Maria Bîrcu, fondatoarea proiectului, este dedicată sănătății mintale a tinerilor din Târgu Jiu. Aceasta va fi o aplicație inovatoare care le va permite tinerilor să vorbească deschis cu experți și alte persoane interesate despre gândurile, emoțiile și problemele lor. Structura platformei va fi similară unui forum, unde utilizatorii vor putea crea subiecte de discuție în mod anonim, fără a fi necesară furnizarea de date personale. Cei care se conectează vor avea oportunitatea de a răspunde, cu intenția de a ajuta și susține autorul postării. Pe lângă aceste interacțiuni, vom avea o echipă de experți în domeniul psihologiei care va oferi „răspunsuri verificate”, pentru a oferi sfaturi de încredere și sprijin profesional. Scopul platformei este să fie accesibilă tuturor, oferind suport din partea unui expert la un singur click distanță, indiferent de problema tinerilor. Fie că este vorba despre bullying, relații, dependențe, conflicte în familie sau alte dificultăți, dorim să le oferim un spațiu sigur, fără prejudecăți sau energie negativă. Această platformă este extrem de necesară, având în vedere că mulți tineri din oraș se confruntă cu diverse probleme și adesea ezită să caute ajutor față în față, din teama de a fi judecați, mai ales într-o comunitate mică unde toată lumea se cunoaște. Soluția noastră le oferă oportunitatea de a se exprima liber și de a primi ajutor specializat, fără rețineri sau teama de stigmatizare.
JIU RUN va avea loc pe data de 21 septembrie, de la ora 10:00.
Prin achiziționarea unui bilet, veți contribui la dezvoltarea unui proiect esențial pentru toți tinerii din Gorj.
Biletele se pot achiziționa de AICI.