Dezastrul care închide o carieră și pune în pericol o termocentrală: Îți trebuie un an să iei pământul de pe utilaje

Este dezastru la CE Oltenia dat fiind că Pinoasa, una dintre cele mai importante surse de cărbune, este practic închisă după ce două mari utilaje au fost acoperite de pământ. Chiar dacă situația este de-a dreptul gravă, la conducerea companiei și chiar a ministerului energiei sunt persoane care sunt complet pe dinafară. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat astăzi că urmează probe la grupul 5, însă în realitate nu se știe cu ce cărbune va fi alimentat, în contextul în care Pinoasa e pe butuci. 

Dacă Termocentrala Rovinari nu va funcționa la capacitate, atunci CE Oltenia va avea probleme în a livra energia contractată, darămite să mai intre în sistem atunci când este nevoie. 

Ministrul Burduja spune că nu se poate renunța la cărbune fără să pui ceva în loc, însă uită că este într-o postură în care chiar poate face ceva în acest sens.

În termocentrala Rovinari este îngrijorare deoarece dacă până acum părea să fie singura care poate rămâne în picioare, după ce Cariera Pinoasa devine de neexploatat, lucrurile sunt complet în aer. 

Declarația ministrului, că va porni grupul 5, îi face pe angajați să se întrebe cu ce lignit va fi alimentat.


Cele două utilaje valorează milioane de euro, unul dintre acestea fiind recent retehnologizat. Dacă banii nu ar fi o problemă, timpul este. Este necesar un an să le scoți de sub pământ și încă doi ani să aduci alte utilaje la Pinoasa.


”Va porni grupul 5 dar acum ne bazam și pe cărbunele din Pinoasa și chiar programul de restructurare prevedea Pinoasa carieră de anvergură, Tismana intrând în închidere și dacă s-a întâmplat acest tragic eveniment va fi problemă cu alimentarea cu cărbune a grupului 5.

Este o problemă gravă, este de durată și un buget considerabil să o aduci la parametri. 

Cam doi-trei ani.

Numai un trebuie să excaveze acel deal care s-a surpat, după care acele excavatoare nu mai pot fi făcute, vor trebui dezasamblate și aduse altele din cariere care se închid, demontate, asamblate, durează cel puțin un an”, a declarat Constantin Mitrescu, lider sindical la Termo Rovinari.

Între timp, niciun director din companie nu oferă puncte de vedere, fiind o totală lipsă de transparență față de un eveniment cu impact la nivel național. 

Ministrul Sebastian Burduja a făcut postări despre vizite la Porțile de Fier și Ișalnița, fiind așteptat și la Pinoasa. 

Vizualizări: 7,127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: