Guvernul aprobă suplimentarea fondurilor pentru despăgubirile exproprierilor la cariera Jilț Sud

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru suplimentarea sumei prevăzute ca justă despăgubire în cadrul Hotărârii Guvernului nr. 552/2018. Acest act normativ reglementează exproprierea imobilelor proprietate privată situate pe coridorul de expropriere necesar lucrărilor de utilitate publică de interes național pentru punerea în funcțiune a capacității finale de producție de 8.500 mii tone/an lignit la cariera Jilț Sud.

Decizia vine în urma unei reevaluări a costurilor necesare pentru a compensa proprietarii de terenuri afectați de extinderea carierei, având în vedere actualizarea prețurilor de pe piața imobiliară și necesitatea respectării termenelor pentru finalizarea proiectului. Scopul principal al măsurii este asigurarea unui proces echitabil de despăgubire pentru persoanele expropriate, în conformitate cu legislația în vigoare.

Proiectul de hotărâre prevede că fondurile suplimentare vor fi alocate din bugetul de stat, iar procedurile de expropriere vor continua conform calendarului stabilit inițial. Lucrările la cariera Jilț Sud sunt esențiale pentru asigurarea securității energetice a țării, având în vedere importanța lignitului ca resursă energetică.

Sumele acordate depășesc 230 de mii de lei.

Vizualizări: 1,232

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: