Reciclarea sticlelor, sursă zilnică de venit pentru mulți târgujieni
Zilnic, la centrale de reciclare a sticlelor din imediata apropiere a supermarket-urilor din Târgu-Jiu sunt cozi. Cei care vin aici stau și câteva ore la rând pentru câțiva zeci de lei care le asigură mâncarea în ziua respectivă.
Pentru mulți târgujieni sticlele care au Sistem de Garanție-Returnare le asigură traiul zilnic. Colectează sticle SGR și le duc la centrele de reciclare din zona supermarket-urilor. Bonurile valorice obținute merg în magazin și fie le transforma în bani cash, fie cumpără câte ceva să pună pe masă.
"Am stat și câte o oră ca să reciclez. Indiferent de momentul zilei, dimineață, prânz, seară la aceste aparate este coadă. Noi adunăm sticle de pe stradă, din coșurile de gunoi, din zona tomberoanelor și le aducem aici. Luăm între 15 și 45 de lei așa în medie pe zi, depinde de ce noroc avem. La început găseam sticle mai ușor, dar acum e mai greu. Măcar ne scoatem mâncarea zilnică pentru familie. E greu să stai în căldură, cu sacii plin de sticle dar asta este situația. Aici am ajuns. SGR-ul a este o gura de aer pentru noi", povestește o femeie la rând.
Pentru acești oameni contează fiecare sticlă reciclată. La centre vin și târgujieni care reciclează doar pentru a-și recupera garanția.
"Este bine venită această inițiativă, pentru că efectiv nu mai sunt sticle aruncate pe stradă. Noi suntem ecologiști și reciclăm din principiu, dar și pentru a recupera bănuții opriți garanție la magazin. Începem să ne civilizăm, este însă trist că pentru unii reciclarea sticlelor înseamnă asigurarea mesei pentru familie”.
Pentru cei mai mici reciclarea este o competiție a bonurilor. "Eu și prietenii mei reciclăm să vedem care strânge mai mulți bănuți. Strângem bonurile, apoi mergem în magazin ne recuperăm banii și ne cumpărăm ceva cu ei. Eu vreau să fac modificări la bicicletă cu banii de la reciclare", povestește un puști la coadă.