Decis să se judece cu judecătoarea care l-a „nedreptățit”!
Gorjeanul Constantin Mornea, cel care a fost reținut și arestat preventiv o săptămână și jumătate pe motiv că ar fi ucis un vecin de-al său din Bărbătești și ar fi înscenat apoi că acesta a fost victima unui accident rutier, a pierdut la instanță procesul prin care solicita statului român daune pentru zilele petrecute pe nedrept în spatele gratiilor.
Situația sa seamănă oarecum cu a altui gorjean, Constantin Mihail Igeanu, care a stat 9 luni în pușcărie pentru o crimă pe care nu a comis-o și al cărei autor nu a fost descoperit nici în ziua de azi, el cerând statului daune, la Tribunalul Gorj primind fix bani pentru semințele pe care le-ar fi putut sparge cât timp a fost încarcerat. Situația se repetă și în cazul lui Mornea, care a rămas surprins de hotărârea magistraților. „Admite excepţia tardivităţii şi respinge acţiunea reclamantului faţă de pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor, ca tardiv formulată”, a stabilit instanța.
Mornea a luat foc la auzul acestei vești, spunând, împreună cu avocatul său, că nu avea cum să depună cererea „tardiv”, atâta timp cât el a fost scos de sub urmărirea penală în septembrie, iar în decembrie a depus solicitarea la instanță. Magistrații au luat însă ca termen data la care el a fost scos din arestul IPJ Gorj și au calculat că, în baza acestui reper de timp, cererea lui Mornea e depusă la instanță ca tardivă. „I-am explicat degeaba doamnei judecătoare că eu în vara anului trecut încă era considerat principalul suspect în acest dosar de crimă. Am fost la procurorul Părăușanu și i-am spus atunci să finalizeze mai repede cercetările, iar dumnealui mi-a spus că până nu îi vin nu știu ce rezultate de la București eu rămân în continuare suspectul principal de crimă. În luna a noua din 2015 mi-a venit această îndreptare a erorii materiale care mă privea și așa am fost găsit nevinovat. Deci cum puteam eu să mă adresez instanței până când procurorul nu îmi spunea că nu mai sunt suspect? Eu o să fiu primul gorjean care o dă în judecată pe judecătoarea asta care a dat o asemenea decizie pentru că nu mi se pare normal deloc ce se întâmplă. La CEDO o să ajung ca să îmi caut dreptatea”, spune Mornea.
Supărarea lui este cu atât mai mare cu cât a fost părăsit și de soție și de copii și susține că prin sat lumea îl privește în continuare ca pe un „criminal”, deși localnicii spun că nu au nicio treabă cu el și susțin că, din contră, el se simte persecutat. Mornea e decis însă să își caute dreptatea la alte instanțe. „Eu am rămas la ora actuală doar cu hârtia aceasta dată de domnul procuror Părăușanu prin care dovedesc că sunt victima unei erori judiciare. Acum sunt victima unei erori a unei judecătoare și, uite așa, viața mea s-a umplut de erori. Am rămas singur, doar cu hârtia care îmi dovedește că nu sunt eu criminalul. Soția a băgat divorț de mine, copiii au plecat, nu mai am vite, cai și ce mai aveam prin curte pentru că a trebuit să vând tot ce aveam ca să îmi plătesc avocații, pentru că ei vor bani, nu sunt frați cu mine ca să mă apere pe gratis. Am casa goală, dar nu o să renunț, de ajung la CEDO și vreau să dovedesc că nu sunt eu criminalul”, spune Constantin Mornea, procesul său cu statul urmând să continue la Curtea de Apel Craiova.