Gorjenii din dosarul referendumului, în așteptarea verdictului final
Două săptămâni trebuie să mai aștepte cei 13 gorjeni pe care i-au trimis în judecată procurorii DNA pentru un verdict final în dosarul Referendumului, dosar în care principalul inculpat este liderul PSD, Liviu Dragnea. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au făcut vineri ultimele audieri în acest dosar, Dragnea având cuvântul și pledând nevinovat în fața completului condus chiar de Livia Stanciu, șefa instanței supreme.
La instanța de fond Dragnea a primit un an cu suspendare, iar majoritatea celorlalți inculpați, în număr de aproape 80, printre care și gorjenii care au fost în două secții de votare de la Bâlteni, au fost achitați. Acum procurorii DNA au pledat pentru condamnarea inculpaților, în special pentru Liviu Dragnea, anchetatorii cerând pedeapsă cu executare, lucru cu care liderul PSD nu a putut fi de acord.
„Nu luați în seama caracterizarea care mi a fost făcută de DNA. Nu asta e atitudinea mea fata de oameni. Mărturie sta cariera mea. În ceea ce privește îndemnarea oamenilor de a venit la vot, e o obligație legala a partidelor și e important pentru democrație. Peste tot în lume se îndeamnă lumea să vina la vot. Nu cred că astfel de fapte pot fi condamnate. Cât despre foloasele necuvenite, la referendum a fost o confruntare dură între președinte și popor. Oamenii au mers să hotărască dacă președintele rămâne sau nu în funcție. Nu am încălcat nicio prevedere legală. Nici măcar nu am avut intenția și nici nu am îndemnat pe alții. Vă solicit achitarea", a spus Dragnea în fața completului care va decide soarta sa și a celorlalți inculpați din dosar.
Conform DNA, la referendumul din iulie 2012 de suspendare pentru a doua oară a lui Traian Băsescu, Dragnea a uzat de autoritatea și influența sa în partid pentru a obține „foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite”, pentru alianța electorală din care făcea parte. La Bâlteni sute de pensionari din localitate au fost duși cu autocarele la audieri în acest dosar, oamenii spunând că nu au fost la vot, dar că altcineva ar fi votat pentru ei. Alți alegători au susținut că erau la muncă în străinătate, dar pe tabelele de vot de la Bâlteni ei apăreau ca prezenți, lucru care era imposibil.