Vor o iarnă cu zăpezile de altădată. Primar: Prefer să mă înjure lumea că nu deszăpezesc!

În ciuda faptului că majoritatea primăriilor din Gorj stau destul de rău financiar, edilii se roagă să ningă. De câteva ierni bune, în Gorj nu au mai fost "zăpezile de altădată", iar sectorul agricol a avut de suferit.

Dacă până acum primarii gorjeni se rugau să nu ningă, acum își doresc o iarnă cu zăpezi, chiar și de doi metri.  Nu vor să încheie contracte pentru deszăpezire și sunt deciși să se descurce cu utilajele de la primărie.

"Nu iau nicio firmă pentru deszăpezire. Nu-mi permit sa bag mii de euro firmelor în conturi. Ăștia sunt bani aruncați și nimeni nu poate controla cum se cheltuiesc. Azi poate să ningă, mâine dă soarele și se topește. La oraș poate se justifică, dar la țară nu. Eu mă rog să ningă, să fie zăpadă și de doi metri, o să mă descurc cu utilajul primăriei. Prefer să mă înjure lumea că nu deszăpezesc decât să arunc banii aiurea. Chiar as vrea să fie zăpadă de doi metri ca să meargă agricultura", a spus primarul din comuna Bengești-Ciocadia, Victor Georgia.

Și primarul din Motru vreau o iarnă cu zăpezi mari ca în trecut. "Noi facem deszăpezire cu Direcția Publică Motru. Cât dau cu lama, atâția bani primesc. Tarifele sunt aprobate de Consiliul Local, iar când facem bugetul pentru acest capitol, facem media ultimilor trei ani. Alocăm undeva la 300.000 de lei.  Dacă va fi o iarnă grea o să suplimentăm. Eu sincer îmi doresc o iarnă grea. Trebuie să ne bucurăm dacă avem zăpadă", a spus primarul din municipiul Motru, Cosmin Morega.

Sunt și primării care au materiale antiderapant din anii trecuți, și folosesc utilajele primăriei. Vor avea cheltuieli doar pentru combustibil. "Noi avem utilajele noastre. Poate o să mai luăm undeva la 20 de metri cubi de nisip și sare că mai avem și din anii trecuți, când am ieșit cu utilaje de 2-3 ori. Am alocat un undeva la 6.000 de lei pentru combustibil pentru utilaje", a spus Tudor Oiță, primarul din Negomir.

Temperaturile medii globale au crescut, iar asta duce la ierni mai calde. În loc de zăpadă, uneori vedem mai multe ploi în lunile de iarnă, pentru că temperaturile nu mai scad sub zero atât de frecvent.

Chiar dacă există încă zone unde ninge consistent, perioadele de zăpadă tind să fie mai scurte, iar stratul de zăpadă – mai subțire. Așa că iernile de altădată sunt din ce în ce mai rare și mai greu de prezis, mai ales în zonele unde altădată erau garantate.

Vizualizări: 2,596

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: