Gem de smochine cu lămâie și vanilie

Gemul de smochine este o alternativă mai puțin dulce la dulceața de smochine întregi. Recolta de smochine este din ce în ce mai mare de la an la an, semn că smochinul s-a adaptat perfect în România.

Un singur smochin produce zeci de kg de fructe iar anul acesta recolta de smochine a venit mai devreme din cauza căldurii. Iar cei care au avut posibilitatea să ude smochinii vor avea chiar o recoltă mai bogată, smochinii fiind pomi care rodesc continuu până la venirea iernii. După ce mâncați smochine pe săturate puteți prepara și gem de smochine, ideal pentru micul dejun pe timp de iarnă.

Dintr-un kilogram de smochine rezultă 3 borcane de 300 g gem de smochine cu lămâie și vanilie.

Ingrediente:

    1 kg smochine

    500 g zahăr

    zeama de la o lămâie

    2-3 felii subțiri de lămâie (opțional)

    vanilie

Mod  de preparare:

Se spală smochinele, se curăță de codițe și se taie în sferturi. Dacă doriți puteți să le tăiați și mai mici, in 8 sau mai mărunt. Atunci gemul va fi mai omogen sau le puteți toca la blender.

Fructele mărunțite se presară cu zahăr, se amestecă și apoi se adaugă zeama de lămâie. Se lasă pentru 24 de ore la frigider, acoperit cu un capac.

Smochinele, cu tot cu zeama lăsată, se pun într-o cratiță cu zahărul vanilat sau vanilie și feliile de lămâie (opțional). 

Se pune cratița la foc mediu până ajunge la fierbere. Se amestecă continuu și se fierbe la foc mediu circa 20 minute. 

Gemul este gata când este legat și va păstra o culoare frumoasă, deschisă și apetisantă. 

Gemul se pune fierbinte în borcane.

Vizualizări: 1,104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: