Rețeta de salată de ardei iuți cu ceapă, în oțet
Ardeii iuți sunt consumați mai ales la ciorbe dar la fel de bine ca un ardei puteți servi la ciorbă o salată de ardei iute. Ardeiul trebuie tocat pentru această salată iar ceapa va mai atenua din iuțeală.
Ardeii iuți conservați în oțet, combinați cu ceapă, sunt o alegere minunată ce poate fi servită alături de o ciorbă. Ardeii din salata cu ceapă nu sunt atât de picanți precum cei conservați în modul clasic. Este o salată de ardei iuți cu ceapă galbenă și roșie în oțet, plină de culoare și gust. Nu este exagerat de picantă și se poate servi alături de ciorbe acre, sarmale și diverse alte mâncăruri.
Ingrediente:
700 g ardei iuți verzi
150 g ardei bulgărești
150 g ardei capia, roșii
250 g ceapă galbenă
250 g ceapă roșie
500 ml oțet alb
500 ml apă
2 linguri sare pentru murături
4 linguri zahăr
1 lingură condimente, piper și semințe de muștar și foi de dafin
Mod de preparare:
Alegem ardei multicolori și combinăm ceapa, pentru a avea varietate de gust și culoare. Se spală bine ardeii și se toacă în rondele, cei iuți și cei bulgărești, cu semințe cu tot, iar ardeii capia se toacă în cuburi mici. Ceapa se toacă solzișori și se amestecă cu ardeii. Pentru soluția lichidă se amestecă oțetul cu apa și se pun pe foc împreună cu condimentele. Când se atinge punctul de fierbere, se adaugă sarea și zahărul, după gust.
Se lasă să fiarbă 1-2 minute, nu mai mult.
Amestecul de ardei iuți cu ceapă se îndeasă bine în borcanele sterilizate și se toarnă peste el soluția fierbinte.
Se pun capacele, se acoperă borcanele cu o pătură și se lasă să se răcească lent, apoi se depozitează în cămară.