Rețetă simplă de zarzavat fiert pentru iarnă!
Prepararea de zarzavat fiert odată cu sosirea toamnei vă va ușura munca din bucătărie în anotimpurile care vor urma. Zarzavatul fiert cu ulei pentru iarnă este nemaipomenit de gustos și numai bun de integrat în supe și ciorbe sau tocănițe.
Fie că este pus în ciorbe, în supe sau în tocănițe, el are un gust extraordinar. Și, pe deasupra, conferă o culoare plăcută tuturor preparatelor.
Ingrediente:
cinci kilograme de roșii,
două kilograme de ardei gras,
un kilogram de ceapă
sare și zahăr după gust,
cinci legături de pătrunjel
50 de mililitri de ulei.
Mod de preparare:
Primul pas este să speli roșiile, să le tai pe jumătate și să elimini cotorul la fiecare. Apoi, trebuie să mai tai încă o dată pe jumătate fiecare bucată, după care să le dai prin blender.
Următorul pas este să tai ardeii pe jumătate și să îi cureți de cotor și semințe, după care să îi speli și toci.
După ce ai tocat atât roșiile, cât și ardeii, pune-i într-o oală mare, la foc mic. Între timp, taie ceapa și călește-o într-o tigaie cu ulei. Cât timp se călește ceapa, amestecă în oala cu roșii și ardei, pentru a nu se arde. Acum, poți adăuga sare, după gust. După ce s-a călit ceapa și a devenit ușor aurie, adaug-o în oală și amestecă totul cu lingura de lemn.
Pentru ca zarzavatul să fie ușor dulceag, poți adăuga și trei linguri de zahăr.
După ce amestecul pentru zarzavat a fiert la foc mediu pentru aproximativ o oră, adaugă și pătrunjelul tocat, apoi amestecă.
Pune în borcane și lasă-le așa pentru 24 de ore, după care pot fi puse în cămară.