Sindicalist din CE Oltenia: E manipulare pe față!

Au pornit nemții și polonezii grupurile energetice pe cărbune, au scăzut prețurile la certificatul de dioxid de carbon. O spune un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, care acuză „manipulare pe față”. Eugen Iovan se declară neîncrezător în toate promisiunile guvernanților care vorbesc, din nou, de independență energetică și, implicit, de investiții la Complexul Energetic Oltenia.

„Dacă îi interesa să avem independență totală, o făceau nu acum, că acum e prea târziu. Grupurile sunt nereparate, cărbune nu este că vine mult steril. Ce să facă și oamenii ăia? Că nu pot alege. Bagă excavatorul, iau și pământ, și cărbune. Asta-i viața. N-o să mai fie nici ăla”, a spus Eugen Iovan, de la Sindicatul Energia Turceni.

Iovan este convins că nu s-a dorit nici independență energetică și nici sprijinirea complexului energetic din Gorj. Nu vede cu ochi buni nici cum a ajuns să scadă prețul certificatelor de dioxid de carbon, deși ajunsese la 100 de euro. Spune că prețurile s-au micșorat după ce au fost pornite grupurile pe cărbune în Germania și Polonia în contextul războiului din Ucraina.

„Dacă ar fi vrut să aibă independență totală, puteau să facă. A fost Ponta premier, deputat de Gorj. Să fi făcut exproprieri, să avem mal de cărbune, de șapte, opt metri, cum am văzut la polonezi, dar nu i-a interesat. Nici cu hidrocentralele de pe Jiu, nu vrea lumea să facă treabă. Trebuie să stăm în genunchi în fața Comisiei Europene. Nu vedeți ce manipulare pe față e acum? Cum porniră nemții și polonezii grupurile pe cărbune, scăzu și prețul la certificat. Era 100 de euro certificatul, a mai declarat Iovan”, la Radio Infinit.

Recent, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus că țările ar putea „rămâne mai mult cu cărbunele” înainte de a trece la surse regenerabile pentru a evita dependența de gazul rusesc. Acesta a mai declarat că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru în conformitate cu obiectivele europene în materie de climă.

Vizualizări: 5,647

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: