Europa se întoarce la cărbune, din cauza crizei din Ucraina

Șeful “Green Deal” al Uniunii Europene a spus că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă.

„Nu există tabuuri în această situație”, a declarat Frans Timmermans pentru programul BBC Radio 4 Today, joi.

"Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă în urmă cu o săptămână și trebuie să ne împăcăm cu această schimbare istorică", a spus Timmermans.

„Polonia și alte câteva țări aveau planuri să tranziteze cărbunele, apoi să utilizeze temporar gaze naturale și apoi să treacă la surse regenerabile. Dacă rămân mai mult timp cu cărbune, dar apoi s-au mutat imediat la surse regenerabile, ar putea fi încă în parametrii pe care i-am stabilit prin politica noastră climatică”, a spus acesta.

Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Timmermans a spus că trebuie să „ne înțărcăm de dependență... mult mai repede decât am anticipat”.

În acest scop, UE va lansa săptămâna viitoare un pachet de măsuri care vizează amortizarea impactului pe termen scurt al unei întreruperi a aprovizionării cu gaze rusești și accelerarea completă a tranziției de la combustibilii fosili.

Joi, Agenția Internațională pentru Energie a publicat o analiză care arată că Europa ar putea reduce importurile rusești de gaze naturale cu mai mult de o treime într-un an.

Surse neconfirmate oficial susțin că la nivelul Comisiei Europene se discută despre amânarea renunțării la cărbune cu cinci ani, inclusiv în România.

Vizualizări: 5,208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: