Cresc primele pentru mineri și energeticieni. Care e riscul!

Vin primele vești bune de la negocierile dintre sindicate și administrația Complexului Energetic Oltenia. Vor crește primele și cota de combustibil. De ziua meseriei, de Paște și de Crăciun, toți salariații vor primi bonusuri financiare în valoare de 1.750 de lei. Cota de combustibil va fi majorată la 1.500 de lei. Mai lipsește doar ca oficialii companiei să verifice cum vor fi impozitate acestea pentru că există riscul să fie impozitate cu 40%. În acest scenariu, oamenii ar fi cu mult dezavantajați.

Gabriel Căldărușe, liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, a explicat că toate cele trei prime vor fi majorate.

“Au fost solicitări în ce privește valoarea celor trei evenimente și a ctei de combustibil. Am ajuns la o înțelegere, să fie mărite toate trei la 1.750. Două aveau o valoarea de 1.550, una de 1.300 și combustibilul era în valoare de 1.080 și am găsit înțelegere să fie 1.500 de lei”, a spus Căldărușe.

Oficialii companiei trebuie să lămurească însă un aspect: cu cât vor fi impozitate cele trei prime. Cel mai negru scenariu este ca acestea să fie impozitate cu 40%, în urma unor modificări aduse Codului Fiscal, ceea ce ar dezavantaja și mai mult minerii și energeticienii.

„Aceste evenimente beneficiau de o taxare de 10%. Au fost aduse niște modificări la Codul Fiscal. Există riscul să plătim contribuții normale, adică 41,5, ceea ce ne dezavantajează. O să ceară punct de vedere de la ANAF, să spună foarte clar pe această speță. Dacă se impozitează cu 40%, ce facem? Până la urmă, trebuie să mai punem ca să beneficieze oamenii să fie valoarea anterioară. Eu sper să se rezolve. S-a solicitat creșterea acestor prime”, a declarat Gabriel Căldărușe, într-o emisiune la Tele3.

Toți cei circa 11 mii de angajați ai companiei primesc prime de Paște, Crăciun și de Ziua Meseriei. Acestea sunt acordate sub formă de tichete cadou. 

Vizualizări: 4,442

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: