„Casa Verde” ar putea ajunge și la bloc

Românii care locuiesc la bloc ar putea beneficia de energie verde, produsă de panouri foto-voltaice, la fel ca cei care stau la casă.
Un proiect discutat acum de autorități le-ar permite chiar să primească bani pentru energia produsă și livrată în rețea, de pe urma panourilor instalate pe acoperiș, nu doar să o folosească pentru spațiile comune.
Ministerul Energiei anunță și un program de finanțare pentru asociațiile care vor să cumpere instalații foto-voltaice, similar programului Casa Verde.
Acum, energia produsă de panourile fotovoltaice de pe blocuri poate fi folosită doar pentru lifturi ori pentru iluminarea spațiilor comune. Potrivit noului proiect, inițiat de Asociația Prosumatorilor, beneficiile panourilor ar putea fi împărțite între locatari, în funcție de câtă energie produc. Cu alte cuvinte, pentru energia produsă și livrată în rețea, furnizorul va plăti asociației, care va împărți între locatari în funcție de suprafața apartamentelor. La un consum mediu, pentru o locuință din România, ar putea însemna câteva zeci de lei pe lună.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Vizează, din bugetul Ministerului Energiei, 150 de milioane de lei, sprijinirea instalării panourilor fotovoltaice pe acoperișurile blocurilor. Românii cunosc foarte bine programul Casa Verde, pe case, ar fi cumva un program în oglindă, pentru asociațiile de locatari, pentru blocuri”.
Programul ar urma să intre în vigoare anul acesta.
Vizualizări: 622
Distribuie Trimite pe WhatsApp