Autostrada Craiova-Filiași: Antreprenori din patru țări concurează pentru lotul 3

Proiectul autostrăzii Craiova-Filiași face un pas important înainte, odată cu depunerea a cinci oferte pentru construcția lotului 3, un segment de 21,7 kilometri, al cărui contract are o valoare estimată la 2,71 miliarde de lei, fără TVA. Informația a fost făcută publică marți de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, care a subliniat că antreprenori din patru țări – România, Italia, Turcia și Ucraina – se află în competiție pentru adjudecarea acestui proiect esențial pentru infrastructura rutieră a regiunii Oltenia.
Segmentul licitat se desfășoară între nodul rutier Beharca, care asigură conexiunea cu Drumul Național 6, și nord-vestul localității Țânțăreni. În cadrul contractului sunt prevăzute atât etapa de proiectare, care va dura zece luni, cât și etapa de execuție, estimată la douăzeci și patru de luni, ceea ce înseamnă că termenul total de finalizare este de 34 de luni.
Lucrările de pe acest tronson includ construcția unui viaduct cu o lungime de 846 de metri peste Râul Frățoștița, calea ferată CF100 (CF900) și DN6/E70. De asemenea, este planificat un pasaj de 285 de metri în zona nodului Răcarii de Sus, peste CF100. Proiectul mai prevede amenajarea a patru parcări de scurtă durată, fiecare dotată cu opt locuri de parcare și cu facilități de încărcare rapidă pentru autoturismele electrice.
Ministrul Grindeanu a mai precizat că acest contract este finanțat prin Programul Transport PT 2021-2027 și că, în prezent, toate cele trei loturi ale autostrăzii Craiova-Filiași, cu o lungime totală de 46,4 kilometri, se află în faza de evaluare a ofertelor.
În ceea ce privește concurenții, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că au fost depuse oferte de către cinci asocieri internaționale. Este vorba despre asocierea Automagistral Pivden – Drum Asfalt (Ucraina – România), asocierea Construcții Erbașu – Concelex – X-Way Infrastructure (România), asocierea Nurol Construction – Nurol Insaat ve Ticaret (România – Turcia), asocierea Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi – Strade Bauunternehmung – Infravis (Turcia – România) și compania Webuild din Italia.
Competiția pentru acest tronson reflectă interesul crescut al marilor companii internaționale față de investițiile în infrastructura rutieră din România, dar și importanța strategică a proiectului pentru conectivitatea regiunii sud-vestice la rețelele europene de transport.
Vizualizări: 780
Distribuie Trimite pe WhatsApp