Cele mai gustoase sarmale de post
Ingrediente: o varză murată; 500 gr ciuperci proaspete; o ceapă mare; 2 linguri de ulei; 200 gr orez; sare; piper; boia, cimbru; 250 ml suc de roşii sau bulion; 100 g morcov.
Se curăţă şi se toacă ceapa, morcovul şi ciupercile. Căliţi ceapa cu uleiul şi un praf de sare, până devine sticloasă. Adăugaţi morcovul şi ulterior ciupercile. Când totul începe să sfârâie, puneţi orezul şi căliţi-l 2 minute. Asezonaţi totul cu sare şi piper. Tocaţi mărar verde şi puneţi-l în umplutură, după ce stingeţi focul. Lăsaţi la răcorit.
Dacă varza e prea acră sau prea sărată, puneţi foile în apă rece pentru 10-15 minute. Le puneţi apoi la scurs, le îndepărtaţi cotorul şi umpleţi foile cu umplutura de ciuperci.
Tocaţi nervurile, cotoarele şi resturile ramase de la frunzele de varză acră şi puneţi-le în oală, alături de 1-2 crenguţe de cimbru uscat. Puneţi sarmalele şi turnaţi sucul de roşii, completând lichidul cu apă până la nivelul sarmalelor (nu peste).
Deoarece sarmalele de post nu au carne grasă în umplutură, le puteţi stropi cu puţin ulei. Se fierb la foc mediu spre mic până sunt făcute.
Poftă bună!