Semne de întrebare cu privire la noua lege de pensionare a salariaților din CE Oltenia

Noua lege privind pensionarea anticipată a salariaților care au lucrat zeci de ani în carierele miniere și termocentrale a fost adoptată miercuri, dar nu a fost bine primită de toată lumea.

De exemplu, Manu Tomescu, de la Sindicatul Energia Rovinari, a spus că are multe semne de întrebare.

“Foarte mulți colegi mă întrebați despre acest subiect, iar eu vă spun că mie mi-e teamă că energeticienii din termocentrale și colegii de la ELCFU, colegii din minerit, cum ar fi cei de la Atelierele de Vulcanizări, Asecări, Ateliere de Reparații, CFL-iștii, Inginerii și cei din Birourile Tehnice, toți aceștia vor rămâne cu încadrările pe care le-au avut între anii 2001-2021, adică în mare parte pe condiții normale de muncă, (ca și cum ar fi lucrat în librării și cofetării), iar dintre toți aceștia, tinerii care s-au angajat după 2001, acum au condiții de pensionare abia la 65 de ani, lor scăzându-se foarte puțin, doar din ce mai apucă să lucreze după 2021”, a transmis Manu Tomescu pe pagina de socializare.

De altfel, sunt și politicieni care au spus că legea este incompletă. “Vreau să fie foarte clar că această lege nu rezolvă pensionarea anticipată pentru toți angajații companiei și este regretabil că soluțiile propuse de mine și de sindicaliști pe această temă nu au fost susținute! De prevederile propunerii legislative PSD vor beneficia doar cei care au lucrat în grupa 1 și 2 de muncă până în 2001, nedreptățind energeticienii, pericol despre care le-am atras atenția public, tuturor”, a spus Ion Iordache, senator Forța Dreptei.

La rândul lui, Radu Miruță, deputat USR, susține că noua lege reduce din drepturile câștigate anul trecut prin Legea 197. “PSD si PNL au infrant: s-au intors la minerii și energeticienii din Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinti, Valcea cu mai putin decat ce deja aveau prin legea 197. I-au dus cu zaharelul ca vor rezolva pana cand le-au luat drepturile tocmai castigate. (...) Pentru perioada 2001-2021, adica pentru 20 de ani de munca, tocmai le-au luat beneficiile grupei speciale. Tocmai au reintrodus inechitatile pe care legea 197 le rezolvase: colegi care au avut aceeasi activitate, unii au avut grupa, altii nu și așa se vor calcula și acesti 20 de ani în reducerea varstei de pensionare”, suține Miruță.

Doar că, pe Legea 197/2021, Casa de Pensii Gorj a respins peste o mie de dosare de pensionare, iar instanțele din Gorj nu le-au dat câștig de cauză minerilor și energeticienilor care au contestat deciziile de respingere.

De partea cealaltă, deputatul Mihai Weber, de la PSD, transmite că minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia, care lucrează în cele mai grele codiții, vor putea ieși mai devreme la pensie. Într-adevăr sunt mii de salariați care au toate motivele să fie mulțumiți, dar și numărul celor care nu beneficiază pare să fie tot de ordinul miilor.

Vizualizări: 9,421

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: