Sindicalist CE Oltenia: Trebuie măsuri de protecție pentru toți angajații

Sindicatele din minerit și energie își pun speranțele în planul pentru decarbonare. Pentru că se pregătește pentru renunțarea la energia pe cărbune, statul ar trebui să ajute toți salariații din Complexul Energetic Oltenia care vor rămâne fără loc de muncă. O spune și liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, care a transmis că au avut loc primele discuții despre posibilitatea ca viitoarea lege a decarbonării să includă și măsuri de protecție socială pentru toți angajații din minerit și energie.

Legea decarbonării ar urma să se aplice abia după ce Complexul Energetic Oltenia va trece prin programul de restructurare stabilit deja. Până în 2026, se vor închide etapizat grupuri energetice și cariere miniere. În patru ani, am putea vorbi de activitate în doar trei bazine miniere: Rovinari, Jilț și Motru. Cât privește grupurile energetice, vor fi trei la Rovinari și două la Turceni.

Vor dispărea și locuri de muncă. Mai mult de jumătate din câte sunt în prezent. Sindicatele cred că, după ce va fi implementat programul de restructurare, se va putea aplica viitoarea lege a decarbonării și aceasta ar trebui să conțină măsuri consistente pentru salariații companiei.

„Locurile de muncă nu vor mai fi. Trebuie spus adevărul. Peste 16 ani nu vor mai fi locurile acestea de muncă. Acum vorbim de un plan de restructurare, de planul de reziliență, care nu aduc beneficiile care să schimbe societatea. Se lucrează la legea decarbonării. Am avut o discuție, împreună cu Adrian Marciuc, de la Federația Univers, cu Doru Costin. Există posibilitatea, în acea lege a decarbonării, care ar avea aplicabilitate după planul de restructurare, să băgăm măsuri sociale de protecție a salariaților, măsuri consistente, care să rezolve problema și pentru viitor”, a spus Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Astfel că toți cei care vor părăsi compania din 2026, ar trebui să beneficieze de un sprijin consistent din partea statului. „Trebuie găsite forme de protecție socială pentru toți angajații. Legea decarbonării înseamnă închiderea acestei activități, dar vine cu sprijin și pentru companii”, a mai declarat Căldărușe, la Gorj TV.

Căldărușe a mai explicat că vor mai fi purtate discuții cu oficiali din Guvern, dar și cu colegi din sindicate astfel încât angajații din minerit și energie să fie ajutați când vor rămâne fără job-uri. 

Vizualizări: 3,467

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: