Selecționerul Gareth Southgate a demisionat, după 8 ani petrecuți pe banca Angliei

Gareth Southgate a demisionat din funcția de antrenor al echipei naționale a Angliei după ce echipa a pierdut în fața Spaniei cu 1-2 în finala Euro 2024.

Această decizie vine după nu mai puțin de 8 ani la cârma „Three Lions”, perioadă în care a reușit să aducă echipa în prima lor semifinală de Cupă Mondială din ultimii 28 de ani, în 2018, și în prima finală de turneu final din ultimii 55 de ani, la Euro 2020. Cu toate acestea, Southgate părăsește funcția fără a fi câștigat un trofeu.

Pe parcursul celor 102 meciuri în care a fost selecționer, Southgate a avut un procentaj de victorii de 63%, ghidând talentele de top ale Angliei către performanțe mai bune. „Sunt mândru de realizările echipei noastre, dar este timpul pentru o schimbare,” a declarat Southgate în conferința de presă de la anunțul demisiei sale. Federația Engleză de Fotbal (FA) a lăudat contribuțiile sale și a început procesul de căutare a unui nou antrenor.

Potrivit site-ului cote-pariuri, cea mai probabilă destinație pentru Gareth Southgate este Newcastle, pentru care a primit o cotă de 5.50. Managerul actual al lui Newcastle, Eddie Howe, este și el cotat la 5.50 pentru a prelua echipa națională a Angliei, ceea ce prezintă o posibilitate interesantă de schimb de antrenori, dacă FA îl va dori pe Howe.

Pe locul doi în preferințe este Manchester United, cu o cotă de 8.00. Southgate a fost anterior legat de o mutare la Old Trafford în contextul speculațiilor despre viitorul lui Erik ten Hag, de la sfârșitul sezonului trecut, și a fost considerat un favorit pentru acest job, până când ten Hag a semnat un nou contract.

Aston Villa este a 3-a destinație probabilă pentru Southgate, pentru care a primit o cotă de 11 la casele de pariuri. O revenire la Villa Park, unde Southgate și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale de jucător și a câștigat recunoașterea internațională cu Anglia, are o probabilitate de 9.1%.

După anunțul demisiei sale, Southgate și-a exprimat dorința de a reveni în fotbalul de club, o cale pe care a mai urmat-o anterior ca manager al echipei Middlesbrough. „Îmi doresc să continui să antrenez și cred că pot aduce ceva valoros oricărui club,” a spus Southgate.

Echipa Angliei sub conducerea lui Southgate a atins noi culmi, dar și-a găsit în mod repetat sfârșitul în momente critice. În ciuda faptului că nu a câștigat niciun trofeu major, performanțele sale rămân apreciate, atât de fani, cât și de oficialii din fotbal. Aceștia recunosc influența pozitivă pe care a avut-o asupra echipei și progresul făcut în timpul mandatului său. FA a subliniat importanța continuării acestui progres în selecția următorului antrenor.

În căutarea unui nou antrenor, FA a menționat că va lua în considerare mai mulți candidați, atât din interiorul cât și din afara Angliei. Lista scurtă a potențialilor succesorii include atât antrenori cu experiență la nivel de club, cât și antrenori care au demonstrat abilități remarcabile la echipele naționale. „Ne dorim pe cineva care să poată continua munca extraordinară începută de Gareth și să ducă echipa la următorul nivel,” a declarat un oficial al FA.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: