Şapte ani de puşcărie pentru ţepe date firmelor de leasing

Opt bărbaţi pe care anchetatorii din Gorj îi reţineau în urmă cu trei ani într-un dosar care viza prejudicierea unor firme de leasing cu peste 800.000 de euro şi-au primit zilele trecute sentinţa la Curtea de Apel Craiova, unul dintre inculpaţi fiind însă condamnat şi la Târgu Jiu într-un dosar separat, care vizează, de asemenea, tot o astfel de „afacere”. Pedepsele sunt de închisoare cu executare, dar nu sunt definitive în niciunul dintre dosare.

Gruparea respectivă este formată din Marian Ionel Barbu, Dan Dumitru Mutu, Emilian Vasile Toropu, Valentin Enescu, Răzvan Adrian Andronic, Ionuţ Lucian Alexandru, Marius Adrian Parapancea şi Emanuel Stoicescu. Inculpaţii provin din Gorj, Vâlcea şi Bucureşti, iar infracţiunile de care sunt acuzaţi şi judecaţi au fost înregistrate în Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Bucureşti, Bacău, dar şi Germania.

În iunie 2010 au fost arestaţi preventiv cu toţii, iar ulterior au fost condamnaţi la pedepse de până la 10 ani pe care le-au contestat, Curtea de Apel Craiova stabilind acum ca doar o parte dintre ei să stea câte un deceniu în spatele gratiilor pentru faptele comise. „Menţine pedepsele de câte 10 ani închisoare … aplicate inculpaţilor Alexandru Ionuţ Lucian, Parapancea Adrian – Marius, Stoicescu Emanuel, Andronic Adrian – Răzvan”, au decis magistraţii craioveni, restul lotului primind pedepse cuprinse între 5 şi 7 ani.

Alt dosar, aceeaşi pedeapsă

Printre cei condamnaţi la închisoare cu 7 ani de puşcărie se află şi Dan Dumitru Mutu, pe care, tot acum, Tribunalul Gorj l-a condamnat la alţi 7 ani de detenţie într-un alt dosar de înşelăciune. Acesta a falsificat o serie de acte contabile şi, astfel, a reuşit să păcălească reprezentanţii unor firme de leasing, care ulterior l-au reclamat la Poliţie. „Dispune anularea contractelor de leasing. (…) Obligă pe inculpat la 251.420,29 lei către partea civilă S.C. Impuls Leasing România I.F.N. S.A, reprezentând despăgubiri civile. Obligă pe inculpat la 265.503,75 lei către partea civilă S.C. Unicredit Leasing Corporation I.F.N. S.A, reprezentând despăgubiri civile”, au decis judecătorii Tribunalului Gorj în acest dosar al lui Mutu.

Despăgubiri de sute de mii de euro

Mutu are de achitat 3000 de lei cheltuieli judiciare statului, iar în dosarul de la Curtea de Apel Craiova magistraţii au decis ca el şi amicii săi de ţepe să suporte daune şi mai mari, pe măsura prejudiciului creat firmelor de leasing. „Obligă inculpaţii Mutu Dumitru Dan, Toropu Emilian Vasile, Alexandru Ionuţ Lucian, Parapancea Adrian – Marius, Stoicescu Emanoil şi Andronic Adrian – Răzvan în solidar la plata a 244.472 lei, reprezentând restanţe contractuale şi la echivalentul în lei la data efectuării plăţii a sumei de 299.010 euro fără TVA, reprezentând capital rămas de plată şi dobândă contractuală către partea civilă S.C. Iveco Capital Leasing I.F.N. S.A. Bucureşti (fostă A.F.I.N. LEASING I.F.N. S.A.). Obligă inculpaţii Barbu Ionel Marian, Toropu Emilian Vasile, Alexandru Ionuţ Lucian, Parapancea Adrian – Marius, Stoicescu Emanoil şi Andronic Adrian – Răzvan în solidar la plata a 299.167 lei, reprezentând restanţe contractuale şi la echivalentul în lei la data efectuării plăţii a sumei de 515.385 euro fără TVA, reprezentând capital rămas de plată şi dobândă contractuală către partea civilă S.C. Iveco Capital Leasing I.F.N. S.A. Bucureşti (fostă A.F.I.N. LEASING I.F.N. S.A.”, au decis magistraţii, sentinţa lor nefiind definitivă.

Piticul, Omuleţ şi Faraonul - „veritabili” oameni de afaceri

Dosarul vizează modul în care două firme din Gorj, achiziţionate de afacerişti din Vâlcea, au cumpărat cu vreo 3 ani în urmă buldoexcavatoare, încărcătoare frontale şi chiar staţii de betoane pe care nu le-au mai plătit şi pe care, ulterior, le-au înstrăinat inclusiv prin Germania pentru a scoate pe ele bani buni. Staţiile de betoane vândute în Germania sub preţul pieţei erau facturate în acte drept livrări de piese metalice. În rechizitoriul procurorilor se menţionează că o staţie de betoane vândută către Nisbau Gmbh Frankenthal a fost dată cu preţul de 157.500 de euro, deşi valoarea ei reală era de 260.000 de euro. Banii plătiţi pe utilajele respective au fost transferaţi în România cu ajutorul băncilor la care firmele folosite în aceste tranzacţii aveau conturile, sumele fiind împărţite ulterior între persoanele inculpate în acest dosar. Piticul, Omuleţ sau Faraonul erau doar câteva din poreclele inculpaţilor, aceştia fiind atenţi cu modul în care se prezentau în faţa adevăraţilor oameni de afaceri, motiv pentru care îşi împrumutau unii altora costume scumpe, pentru a face impresie bună.

Vizualizări: 3,094

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: