Condamnări cu suspendare pentru schimburi ilegale de terenuri
Foştii funcţionari ai Prefecturii Gorj şi primăriilor Târgu Jiu şi Turceni, implicaţi în schimburi ilegale de terenuri, au scăpat cu pedepse cu suspendare pentru faptelor lor. Cel mai recent verdict a fost dat de Curtea de Apel Piteşti, sentinţa fiind cu recurs.
Fostul subprefect Lelioara Deaconu a fost trimisă în judecată împreună cu soţul său, Nicolae, cei doi fiind acuzaţi că, în complicitate cu alţi funcţionari publici din subordinea lor, au beneficiat de două schimburi de terenuri, în Târgu Jiu, deşi nu aveau acest drept. Curtea de Apel Piteşti a dispus însă achitarea celor doi inculpaţi, magistraţii decizând, în schimb, condamnarea la 2,6 ani de închisoare a Ioanei Călinescu, fostă şefă a Serviciului Juridic din Prefectura Gorj, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial.
Călinescu a mai fost condamnată la 2 ani de închisoare şi 10 ani de interzicere a unor drepturi civile pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, iar pentru fals intelectual în formă continuată ea a fost condamnată la 2 ani închisoare şi 1,6 ani perioadă de interzicere a unor drepturi civile. De asemenea, fosta şefă din Prefectura Gorj a mai fost condamnată la 1 an şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. Toate aceste pedepse au fost contopite în cea mai mare dintre ele, Ioana Călinescu fiind condamnată, în final, la 2 ani şi 6 luni de închisoare, la care se mai adaugă un spor de 6 luni, inculpata având o pedeapsă de 3 ani de detenţie, plus 10 ani perioadă de interzicere a unor drepturi civile. Magistraţii au dispus suspendarea executării pedepsei şi înlocuirea acesteia cu un termen de încercare de 5 ani.
Alte inculpaţi, alte suspendări
Un fost subordonat al acesteia, Ştefan Burcheci, consilier la Serviciul Legalitate în cadrul Prefecturii Gorj, a fost condamnat la 3 luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Pedeapsa respectivă a fost înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani şi 3 luni, perioadă în care inculpatul nu are voie să recidiveze.
Un alt inculpat din dosar, Marinela Bardan, fost referent la Serviciul Agricol din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a fost condamnată de Curtea de Apel Piteşti la 2 luni închisoare pentru fals intelectual în formă continuată. Executarea pedepsei a fost suspendată, de asemenea, pentru o perioadă de 2 ani şi 3 luni.
Magistraţii au decis şi ca fostul şef al Serviciului Agricol din Primăria Târgu Jiu, Ilie Gheorghe, să fie condamnat la plata unei amenzi de 1500 lei pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată.
De asemenea, Curtea de Apel Piteşti, a dispus achitarea inculpatului Remus Stamatie, fost secretar la Primăriei Turceni, pentru infracţiunea de fals intelectual în formă continuată, acesta fiind condamnat anterior într-un alt dosar pentru luare de mită la închisoare cu suspendare.
Acuzaţiile DNA
Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată, în iulie 2010, şapte persoane, majoritatea funcţionari publici cu funcţii importante în Prefectura Gorj şi Primăria Târgu Jiu. Procurorii susţineau că fostul subprefect Lelioara Deaconu şi fosta şefă a Serviciului Legalitate din Prefectura Gorj, Ioana Călinescu, au determinat funcţionari din subordinea lor şi din cadrul Primăriei Târgu Jiu să valideze, cu ajutorul unor acte false, schimburi de terenuri în favoarea acestora. „Deaconu Nicolae a obţinut două suprafeţe de teren în suprafaţă totală de 3.300 mp, iar fiul inculpatei Călinescu Ioana două terenuri în suprafaţă totală de 2.731 mp, toate imobilele fiind situate pe raza Municipiului Târgu Jiu. În acest scop, inculpatul Deaconu Nicolae a depus mai multe documente cu conţinut inexact (ordinul prefectului şi două adrese), unele dintre acestea fiind întocmite în anii 2002 şi 2005, în fals, de inculpatul Stamatie Remu în calitate de secretar al Primăriei Turceni şi membru al Comisiei locale de fond funciar Turceni. În aceste adrese, inculpatul Stamatie Remu a menţionat, în mod nereal, că suprafaţa de teren vizată de Deaconu Nicolae ar fi fost ocupată de groapa de cenuşă a Termocentralei Turceni, motiv pentru care retrocedarea nu se poate realiza pe acest amplasament”, se precizează într-un comunicat al DNA referitor la acest dosar.
Ulterior deschiderii acestei anchete, funcţionarii inculpaţi în dosar au părăsit instituţiile în care au lucrat, cei mai mulţi dintre ei ieşind la pensie.
RECURS
Verdictul Curţii de Apel Piteşti nu este definitiv, el putând fi atacat cu recurs. Procesul s-a judecat pe rolul acestei instanţe după ce judecata a început la Curtea de Apel Craiova. Inculpaţii au cerut strămutarea dosarului şi au obţinut ulterior, la Curtea de Apel Piteşti, sentinţe asemănătoare celor de acum, la recursul declarat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecătorii dispunând rejudecarea procesului.