Abuzuri incredibile ale lui Caragea, reclamate la MAI de adjunctul Voinescu
Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, comisarul şef Viorel Salvador Caragea, a fost reclamat superiorilor din Ministerul de Interne de trei ori în acest an de către adjunctul său, Ion Voinescu. Astfel, încă un ofiţer cu rang înalt din instituţie iese la rampă cu nemulţumirile pe care le are, dar asta numai după ce i s-a aprobat ieşirea la pensie cu începere de la 1 iulie. Faptele sesizate de el au fost însă deja verificate de procurori şi cel reclamat a primit neînceperea urmăririi penale.
Adjunctul IPJ Gorj, comisarul şef Ion Voinescu, îngroaşă rândul celor care nu sunt de acord cu modul în care instituţia este condusă de Viorel Caragea. După ani de zile de „coabitare” şi după o perioadă în care lăsa impresia că e tras „pe dreapta”, Voinescu a vorbit la sfârşitul săptămânii trecute despre reclamaţiile pe care le-a depus împotriva şefului său ierarhic superior la Bucureşti. Primul raport l-a înaintat către superiorii de la Bucureşti în luna ianuarie, fără să fi primit însă vreun răspuns la sesizările sale. Acesta spune că a relatat în acel raport abuzuri şi presiuni la care era supus din partea comandatului Viorel Salvador Caragea.
Voinescu declară că, în lipsa unui răspuns, a mai depus raportul respectiv încă o dată în luna martie, dar tot nu a primit un răspuns. El a înaintat, pentru a treia oară în acest an, raportul respectiv şi Corpului de Control al ministrului de interne, după ce o comisie de control s-a deplasat la Târgu Jiu, în urmă cu câteva zile, pentru a-l controla pe Caragea din ordin al ministrului de interne Radu Stroe. Ion Voinescu afirmă că în raportul de 4 pagini a denunţat limbajul neadecvat pe care Caragea îl foloseşte în raport cu subordonaţii şi cu persoanele aflate în anchete penale. El menţionează că şeful Inspectoratului i-a făcut plângere inclusiv la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru a-i „păta” CV-ul, recent trimiţându-l în concediu de odihnă obligatoriu, înainte de a ieşi la pensie.
Concediu înainte de pensionare
„Pe 4 iunie am făcut raport să trec în rezervă, dar pe 17 mi-a făcut ordin de serviciu ca să intru în concediu de odihnă şi mi-a cerut imperativ să părăsesc unitatea. În tot acest timp am fost la serviciu, am semnat documente, iar pe 14 iunie am fost nevoit să merg la Craiova la Parchet, unde m-a reclamat cu o chestiune veche din 2002 şi în care nu sunt implicat”, declară comisarul şef Ion Voinescu. Acesta afirmă că de la 1 iulie va ieşi la pensie, în cei 4 ani în care a fost adjunct al lui Viorel Caragea ieşind de două ori la raport în faţa superiorilor de la Bucureşti pentru a sesiza anumite abuzuri ale şefului IPJ Gorj, fără să primească vreun răspuns pozitiv.
„În cei 4 ani am ieşit de două ori la raport în faţa domnului Petre Tobă, iar acum am întocmit acest raport. Nu am primit nici un răspuns. Cred că domnul Caragea ar trebui chiar premiat pentru că şi-a atins ţintele. Şi eu şi alţi ofiţeri am ieşit la pensie fiind în conflict cu dumnealui. Ca mine mai sunt şi Daniel Crăciun, fost adjunct la Poliţia Târgu Jiu, Ion Savu, fost şef la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, precum şi alţi foşti ofiţeri”, spune Voinescu. Acesta menţionează că aşteaptă un răspuns la raportul înaintat de el de către Corpul de Control al ministrului de interne.
Legături cu Râmescu?
Controlul respectiv a fost dispus după ce ministrul a fost sesizat de către omul de afaceri din Motru, Mihai Râmescu, despre alte presupuse abuzuri şi presiuni la care acesta ar fi fost supus din partea lui Caragea. Râmescu a organizat chiar şi un miting de protest anti-Caragea la Motru, la care au participat cei 200 de angajaţi de la firma sa. Omul de afaceri s-a plâns că Poliţia i-a întocmit dosar penal după ce, la nunta fiicei sale, la începutul lunii iunie, nuntaşii au blocat o stradă din oraş, o ambulanţă aflată în misiune neavând pe unde să treacă. La nunta respectivă au fost invitaţi şi au participat mai mulţi politicieni şi oameni de afaceri importanţi din Gorj, dar şi ofiţeri de poliţie, printre aceştia fiind şi adjunctul IPJ Gorj, Ion Voinescu, originar din Motru şi fost şef al Poliţiei Motru în perioada 2001-2002. În plus, Mihai Râmescu este naşul actualului şef al Direcţiei Generale Anticorupţie din Gorj, Liviu Chiţiba, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul IPJ Gorj, unde a intrat în conflict cu comisarul şef Viorel Caragea, omul de afaceri declarând despre acesta la mitingul pe care l-a organizat la Motru că „toată lumea ştie ce a făcut cu finul meu”.
Caragea nu îşi face griji
Şeful IPJ Gorj, comisarul şef Viorel Caragea, spune că faptele sesizate de Ion Voinescu în raportul înaintat Corpului de Control au fost verificate deja de către procurori, mai mulţi ofiţeri reclamându-l în ultimii ani la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Dosarele au fost închise după ce procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale. „Am avut o plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pe această temă şi s-a dat neînceperea urmării penale. Eu mă supun oricărui control, nu e nicio problemă, dar aceste chestiuni au fost deja lămurite de procurori. Sunt nemulţumirile unor colegi care, din păcate, nu au reuşit să ţină pasul cu modernizarea Poliţiei Române în această perioadă”, a declarat şeful IPJ Gorj, la fel ca şi în alte cazuri în care alţi subordonaţi l-au reclamat la Parchet, procurorii dând soluţii nefavorabile acestora.
RECLAMAŢIILE LUI VOINESCU
Ziarul online sursazilei.ro a prezentat o parte din cele sesizate de Ion Voinescu şefilor din MAI în ultimele luni.
„În una din zile s-a prezentat la mine în birou o persoană din afara unităţii care m-a ajutat în interesul muncii de poliţie cu informaţii de interes operativ şi în timp ce discutam cu aceasta a intrat în biroul meu domnul Caragea şi, fără să salute sau să întrebe ceva, s-a adresat persoanei respective, spunându-i că abia aşteaptă să o introducă cinci zile în arest, după care să facă sex oral cu ea. (...) După acest incident domnul Caragea a început să afirme atât în cadrul unităţii, cât şi în afară că doamna respectivă este informatoarea mea, că eu am anumite relaţii cu aceasta şi a dispus lucrătorilor de la Serviciul Economic să-i facă mai multe controale la firma pe care o administra.
În situaţia unui eveniment deosebit de grav privind incendierea autoturismului şi casei unei familii de poliţişti pe nume Leuştean, domnul Caragea a dat dispoziţie ca din grupul de lucru să facă parte numai anumiţi lucrători, excluzându-mă din acest grup. (...) Văzând că nu sunt trecut pe dispoziţia respectivă, cât şi scandalul făcut de domnul Caragea, nu m-am implicat în acest caz, cu toate că am constatat că de la început s-a greşit cu cercetarea la faţa locului, întrucât, a doua zi după eveniment, domnul Caragea a dispus ca salariaţii de la Primăria Târgu-Jiu - Salubritate să meargă şi să cureţe locul faptei, aspect negativ invocat şi de expertul care trebuia să se pronunţe cu privirea al cauza incendiului.
Încă de la promovarea dânsului pe funcţia de inspector-şef, în timp ce ne deplasam de la Bucureşti spre Târgu-Jiu am purtat diverse discuţii cu dânsul, ocazie cu care mi-a spus că trebuie să-i determinăm pe anumiţi ofiţeri să părăsească inspectoratul, respectiv comisar-şef Belgiu Tudor, comisar-şef Crăciun Daniel, comisar-şef Negru Emil, comisar-şef Nicoloff Florin, comisar-şef Lupulescu Octavian şi comisar-şef Savu Ion, aspecte cu care eu nu am fost de acord şi i-am spus că asemenea practici nu îşi au rostul, fiind mai important să coalizăm oamenii pentru performanţă profesională cu atât mai mult cu cât ofiţerii menţionaţi nu au creat probleme".
Sursa: www.sursazilei.ro
CARIERA LUI CARAGEA
Comisarul şef Viorel Salvador Caragea este şef al IPJ Gorj din 15 iulie 2009, anterior el fiind adjunct al Inspectoratului, dar şi al Poliţiei Municipiului Târgu Jiu. Caragea este poliţistul care în anul 2004, în timpul unei greve a minerilor lui Miron Cozma la Târgu Jiu, a avut un conflict deschis cu liderul sindical întrucât nu i-a permis şoferului acestuia accesul cu maşina în zona centrală a oraşului, până la scările Prefecturii Gorj. Cozma l-a ameninţat atunci pe Caragea că-l „dezbracă” de haina de poliţist, dar acesta tot nu i-a permis accesul, invocând un semn de circulaţie în acest sens.
Viorel Salvador Caragea era în acel moment subofiţer la Poliţia Rutieră, ulterior el absolvind două facultăţi, precum şi cursuri post universitare, inclusiv de specializare, fiind avansat de mai multe ori în grad înainte de termen de către Ministerul de Interne până la cel de comisar şef. În anul 2003 a fost declarat Poliţistului Anului în Gorj, un an mai târziu el absolvind un curs FBI despre „Tehnici de Intervievare şi Interogare”.