POLIŢIE SAU MAFIE? Mihai Râmescu, în greva foamei din cauza lui Viorel Caragea
Cel mai prosper om de afaceri din Motru, Mihai Râmescu, este de ieri în greva foamei, iar cei aproximativ 220 de angajați au intrat, din solidaritate, în grevă japoneză. Râmescu a recurs la această formă de protest din cauza șefului Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, Viorel Caragea, care de câțiva ani îi trimite frecvent poliția în control. Omul de afaceri crede că totul i se trage din cauză că este nașul lui Liviu Chițiba, șeful Direcției Generală Anticorupție Gorj, care a tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la comportamentul abuziv al şefului poliţiei. Râmescu aduce acuze grave lui Caragea, dar şeful poliţiei nu a răspuns la telefon pentru a le comenta.
Mihai Râmescu nu a mai rezistat presiunilor pe care susține că le face asupra lui șeful Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, Viorel Caragea, și a intrat în greva foamei. Prosperul afacerist din Motru susține că totul a început în luna decembrie 2011, când s-a întâlnit pe stradă cu Viorel Caragea, care i-a propus atunci să facă afaceri împreună, lucru de care Râmescu nu s-a arătat prea interesat. Mai mult decât atât, Caragea a ținut să precizeze atunci că vrea să-i ia locul de prieten al lui Râmescu actualului șef al Direcției Generale Anticorupție, Liviu Chițiba, care este finul afaceristului din Motru.
Iată cum povesteşte Râmescu începutul „prieteniei” cu Caragea: „M-am întâlnit în data de 20 decembrie 2011 cu domnul Caragea în fața Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. L-am salutat și mi-a zis să nu-i mai spun domnul comandant, ci să-i spun Viorel. A insistat până i-am spus Viorel. M-a chemat la o cafea și a spus că vorbesc urât la adresa lui. Am plecat spre inspectorat, dar apoi m-a luat și m-a dus acasă la el la Preajba, mi-a făcut cunoștință cu tatăl lui. M-a pus să dau mâncare la struți, după care m-a invitat într-o magazie plină cu rasteie de găini outoare și mi-a spus să mă gândesc la o afacere pe care o puteam face noi.Apoi m-a dus spre stână, dar nu am putut ajunge că era noroi. A rămas să mă duc altă dată, iar apoi l-am dus la inspectorat. Mi-a spus că din ziua aceea el este prietenul meu și o să-mi demonstreze, nu Chițiba. Chițiba e finul meu de 15- 20 de ani, de când s-a însurat. Mi-a spus că Chițiba m-a înregistrat, mi-a ascultat telefonul, m-a raportat, m-a executat. Și m-am gândit că nu poate să îmi facă asta finul meu și nu avea cu ce să mă prindă, că eu sunt corect, nu fac afaceri cu statul. Nu a durat mult prietenia cu Caragea, că pe 5 ianuarie mi-a trimis poliția pe cap”.
Aproape 100 de polițiști în control la Râmescu
Se pare că gradul de rudenie dintre Râmescu și Chițiba nu a fost pe placul lui Caragea, care câteva zile mai târziu, mai exact pe 5 ianuarie 2012, când Mihai Râmescu fusese invitat la Rânca la ziua prefectului Liviu Andrei, peste 90 de polițiști printre care și mascați înarmați au luat la puricat firmele familiei Râmescu. În urma verificărilor, Mihai Râmescu s-a ales cu câteva dosare penale, dar și cu 12 procese verbale cu amenzi contravenționale de 4.000 de lei pentru neregulile depistate. „Nu se poate ca să fiu hărțuit în continuu. În data de 5 ianuarie 2012, când trebuia să plec la chef la domnul Liviu Andrei, prefect pe vremea aceea, au venit la mine în control 92 de polițiști. Nu s-a spus nimic în presa din Gorj. A trimis domnul Caragea 92 de persoane, toate cele 16 unități ale mele au fost invadate de polițiștii care au controlat toată noaptea. Au venit mascații cu pistoalele și mi-au pus mâna în gât. Au găsit un kilogram de carne în plus, iar la brutărie au găsit 3 kilograme de făină în plus. Mi s-a vorbit foarte urât. Mi-au cerut avizele de însoțire a mărfii. Le-am dat peste 30 de avize. Mi-au luat un aviz de însoțire al mărfii pe care nu mi l-au mai dat nici până azi. Ghiocela lucrează cu acte. La firmele mele nu se dă un covrig fără bon fiscal. Cu toate că evaziunea este în floare peste tot, numai Ghiocela e controlată. Ei nu se trec niciodată în registrul unic de control. Mi-au dat 12 amenzi de 4.000 de lei și mi-a făcut 4-5 dosare penale, pentru ecusoane, pentru un compot expirat, pentru muzică ambientală, pentru camerele de luat vederi și tot așa. Toate dosarele penale nu au trecut de Parchet. Altele nu am avut. O să urmeze fiul meu, că merge cu mașina de la Ghiocela. Le spun că are voie, pentru că este angajat”.
Râmescu, avertizat de Liviu Andrei că va fi arestat
După aceste desfășurări de forțe care au fost la firma lui Râmescu, prefectul Liviu Andrei a avut grijă să-i strice și ziua de naștere afaceristului, pe care l-a chemat în birou la Prefectură să-i spună că Viorel Caragea are de gând să-l aresteze, tocmai din cauza finului său, Liviu Chițiba. Mai mult decât atât, Râmescu susține că este monitorizat în permanență, iar atunci nu a fost singura dată când i s-a transmis că va ajunge în beciul IPJ Gorj. „A urmat Revelionul firmei și ziua mea de naștere pe 9 ianuarie, iar în ziua aceea m-a chemat prefectul Liviu Andrei și mi-a spus: Băi, te arestează! Bă, te arestează. Ți-am spus să nu mai vorbești la adresa lui. Păi ce am zis domne, am zis și eu ce vorbesc alții, ce a făcut cu finul meu cu Chițiba, că știe toată lumea. Și mi-a repetat că mă arestează. Am discutat mai multe cu domnul Andrei, subprefectul Capitalei, dar nu spun. Este asul meu din mânecă. Acum sunt urmărit în permanență când ajung la Târgu-Jiu de către polițiștii de la Poliția Economică, de la Investigarea Fraudelor. Domnul Caragea m-a prins o dată la meciul Pandurilor și a venit în lojă lângă mine și m-a jignit în continuu. Mi-a spus așa: Ce mă, ești corect. Las că îți fac eu câteva dosare să te învăț minte și așa a fost. Cu o săptămână înainte de nunta fetei mi-a spus că o să fac nunta jos în beciul de la IPJ și îi pune pe unii să-mi rupă organele interne, așa cum mi-a spus și la Crăciun, și la Paște. Acum poate să mă ia, să mă aresteze, că până acum stăteam cu sufletul la gură când vedeam o mașină de poliție. Am măritat fata, acum nu mă mai interesează. Am intrat cu mașina în șanț și poliția a ajuns imediat, că era în spatele meu. Îmi este ascultat telefonul, îmi este ascultat și pe hotărâre judecătorească”.
Şi alţi oameni de afaceri, luaţi în colimator de Caragea
Mihai Râmescu susține că nu este singurul afacerist din Gorj luat în colimator de Viorel Caragea și face publice și numele altor patroni aflați pe lista neagră a inspectorului șef al IPJ Gorj. Mai mult decât atât, Râmescu povestește și cum Caragea îi umilește pe polițiștii din Motru, pe care-i acuză că sunt de partea afaceristului. „Nu se mai poate așa ceva. Acum o să înceapă o monitorizare a lui Motorga la Târgu-Jiu, care a avut nuntă duminica trecută. Deranjează pentru faptul că desface pe piața din Gorj anumite produse. Îl luară și pe el cu nunta. Nu se poate ca patronii care lucrează cinstit să fie verificați cum a fost Popescu Aurel, pe care l-au căutat în pădure. I-a alergat oamenii până au făcut pe ei. Nu se poate așa ceva. Trebuie să se știe la București ce face aici acest Caragea. În Gorj nu se mai poate trăi. De ce a venit Caragea în Motru să le spună polițiștilor: Șobolanilor, sunteți slugile lui Râmescu, Clanul Râmescu? Cum să îmi spună așa ceva, că m-am ridicat încet, am pornit cu căruțul și am cărat plăcinte minerilor. Nu am avut părinți cu bani. Săracii polițiști, vin săracii pe la colțuri și îmi spun. Parcă am fi în Sicilia”.
Asaltat de controale după nunta fiicei
Mihai Râmescu face publică și averea pe care o are, dar și banii pe care-i face din afacerile din Motru. Mai mult decât atât, explică faptul că pentru nunta fiicei sale a făcut cu un credit din bancă și a tăiat factură pe numele ginerelui său pentru ce a beneficiat de la firma Ghiocela. „A şocat faptul că am adus o căruță cu 500 de euro? Am economisit bani că nu fumez, am făcut tot pe terenul meu, și am chemat oamenii să le dau bere și cozonac, am avut o formație din Severin. Am vrut să se bucure alături de fata mea. Am o fată care muncește și are firma ei. Toți bani mei sunt în firma asta. Nu pot să fie călcat așa în picioare. Eu nu lucrez cu statul. Nu îmi este frică de Caragea. Cei care mi-au făcut reclamă la nuntă că am case, vreau să spun că eu trăiesc la bloc, într-un apartament lăsat moștenire de la socrii mei, unde stau cu copiii. Nu am bani în cont. Am un credit de 29 de miliarde. Inclusiv în săptămâna nunții am luat cinci miliarde. Să vină în control cine vrea. Am avut control și de la ANAF, și au venit cu pistoalele la ei. Au mai zis că am luat bani grei de la casa demolată la Știucani, și de la teren, dar am acte că am luat numai 6 miliarde de lei vechi. Au zis că am moșteniri la Motru, eu am cumpărat terenuri de 4-5 miliarde și am acte. După nuntă a venit adjunctul lui Caragea, Feteanu, și a țipat la mine, șeful de la Economic, care e un profesionist. Mi-a verificat nunțile pe trei ani în spate, a văzut că am nuntă de 450 de milioane, i-am tăiat factură și ginerelui meu de peste 700 de milioane de lei vechi. Nu găseau nimic și-l sunau pe Caragea să spună că nu mi-au găsit nimic, și-i punea să caute în continuare. Nu se poate așa ceva, că vrei să mă prinzi pe mine, să mă ai în genunchi. Am rulaj de 25 de miliarde pe lună și plătesc TVA lunar de 2 miliarde de lei”.
Protest până la demiterea lui Caragea
Mihai Râmescu va renunța la grevă după ce Viorel Caragea va fi demis, iar pentru asta va face o plângere pe numele șefului IPJ la Ministerul Afacerilor Interne și la Parchetul General. Râmescu recunoaște că șeful IPJ încearcă acum să se împace cu el. „Viorel Caragea vrea să mă împac cu el. Să tac din gură. Să nu mai vorbesc la adresa lui. Vorbeam de controale, de ce i-a făcut lui Chițiba. Această situație inedită în Motru va continua până când Viorel Caragea va fi demis și până când starea de sănătate îmi va permite. Am ajuns să nu mai merg singur pe stradă și îmi este frică de o înscenare. Parcă am fi în Sicilia. Nu e prima dată când intru în grevă. Dacă erăm pătat mă duceam și stăteam în genunchi la acest individ. Dar nu am de ce. Am vorbit cu liderul de sindicat de la Sed Lex, Florin Vâlnei, a spus așa: Îmi este rușine cu acest individ. Face de râs Poliția Română. O să fac plângere vineri la domnul Ministru de Interne și la Parchetul General împotriva lui Caragea”.
Viorel Caragea nu a răspuns ieri la telefon să ofere un punct de vedere cu privire la acuzațiile care i se aduc.
SOLIDARITATE
Toţi angajaţii firmei Ghiocela s-au solidarizat ieri cu patronul lor. „Ne-am săturat de controale. Nu mai putem. Noi îl susținem pe șeful că suntem în aceeași situație. Și noi am luat parte la verificări. Nu este corect așa ceva”.
ANCHETĂ
Constantin Costescu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, a declarat ieri pentru TV Sud că se fac cercetări pe numele lui Mihai Râmescu, dar că acesta nu este urmărit penal. Acuzaţiile sunt de evaziune şi de blocare a unui drum public, cu ocazia nunţii fiicei sale.