Condescu, demis după primul meci al pandurilor în Europa League

E oficial! Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, uzează de ultima armă pe care o are în războiul pe care îl duce cu Marin Condescu pe linie sportivă, nu sindicală, şi cere schimbarea acestuia din fruntea echipei Pandurii. A doua zi după debutul în Liga Europa ar urma să se producă înlocuirea visată de Ciurel, asta dacă sunt de acord şi ceilalţi acţionari de la echipa de fotbal, respectiv Primăria Târgu Jiu şi Artego SA, o astfel de propunere nefiind făcută însă nici măcar când Pandurii era în pericol să retrogradeze în Liga a II-a.

„La Pandurii avem reprezentanţi în AGA, în Consiliul de Administraţie, cenzori. Domnul Condescu a luat act. În prezent, putem să spunem că banii care vin de la noi sunt atent controlaţi. Avem controlul Clubului Pandurii. Şi domnul Condescu, şi ceilalţi ne raportează cum cheltuiesc banii. Am fost sunat şi la schimbarea antrenorului Grigoraş. Unii din antrenorii prezentaţi pe o listă au fost scumpi şi le-am spus că nu ni-i puteam permite”, asta declara Laurenţiu Ciurel cu exact cinci luni în urmă într-un interviu acordat pentru Gazeta de Sud, într-un moment în care Europa League părea încă un vis frumos pentru Pandurii.

Acum, când echipa trage tare ca să treacă de tururile preliminare, Laurenţiu Ciurel pare dintr-un alt film. Sâmbătă a declarat într-o conferinţă de presă că, în ultima perioadă, i-a cerut lui Condescu o serie de acte contabile ale clubului şi nu a primit nici un răspuns. „Refuză să pună la dispoziţie actele pe care i le-am solicitat. Au fost ani cu profit la club şi ani cu pierderi, 7 milioane de lei în 2011. Nepunându-mi la dispoziţie actele şi neavând succes în acest demers al meu, CE Oltenia având totuşi 69% din acţiunile clubului, am cerut schimbarea domnului Condescu. Nu e nimic personal şi de aceea nici nu m-am gândit la un înlocuitor”, a declarat Ciurel.

Schimbare visată după meciul de pe 18

Managerul privat al CE Oltenia spune că şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor în care se va discuta propunerea sa este programată a doua zi după meciul de debut pe care echipa Pandurii Târgu Jiu îl va avea pe teren propriu în turul II preliminar al Europa League. „Am vrut să fie a doua zi după meci, nu înainte, ca în cazul unui insucces al echipei noastre să nu se spună că din cauza noastră nu a jucat echipa sau alte lucruri de genul acesta. A doua zi după meci putem ţine însă şedinţa, când sper să vedem ce Dumnezeu de activităţi comerciale se desfăşoară acolo, ce înseamnă amortismente de 4,6 milioane lei sau deplasări de 5 milioane ale echipei. Să vedem şi noi o explicaţie”, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Explicaţii a tot oferit Condescu în ultima vreme, poate nu lui Ciurel, dar cel puţin ziariştilor, când le-a prezentat inclusiv documente de la DNA, prin care procurorii anticorupţie confirmau că la Club totul este în regulă. În plus, echipa nu ar fi putut să joace în campionatul intern sau în Europa League dacă ar fi avut probleme cu banii. Fiscul a făcut nenumărate controale şi, până acum, nu a descoperit nimic, doar Ciurel şi apropiaţii săi căutând motiv de gâlceavă pentru a-l îndepărta pe Condescu într-un moment în care Complexul Energetic Oltenia are probleme majore, iar relaţia cu sindicatele este una cât se poate de proastă, după ce oamenii au fost trimişi acasă în fără plată, iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare.

Voturile din AGA

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Clubul Sportiv Lignitul Pandurii Târgu Jiu a avut programată şi miercuri o şedinţă de schimbare din funcţie a lui Marin Condescu, însă preşedintele Consiliului de Administraţie este plecat în această perioadă în Austria, în cantonament cu echipa, care se antrenează pentru preliminariile Ligii Europa. În AGA mai fac parte Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, Primăria Târgu Jiu şi Artego SA, cea din urmă fiind o societate prestatoare de servicii către Complexul Energetic Oltenia care s-a văzut şi ea nevoită să-şi trimită angajaţii în şomaj tehnic din cauza problemelor din minerit. Fiecare membru al AGA are dreptul la un vot, propunerea lui Laurenţiu Ciurel trebuind să fie susţinută şi de primarul Florin Cârciumaru, dar şi de directorul general de la Artego, Vioel David, pentru a se putea realiza îndepărtarea lui Condescu, liderul sindical având o colaborare însă foarte bună cu cei doi de-a lungul anilor.

Finanţarea CEO

În urmă cu o lună, Marin Condescu declarase că echipa de fotbal va renunţa la finanţarea primită de la CE Oltenia, lucru cu care, iniţial, în prezenţa ministrului energiei, Constantin Niţă, a fost de acord şi Laurenţiu Ciurel. Ulterior, Ciurel a revenit şi a precizat că CEO va finanţa în continuare echipa, în Consiliul de Administraţie fiind operate două schimbări, doi directori din minerit consideraţi apropiaţi ai lui Marin Condescu, fiind înlocuiţi cu reprezentanţi ai actualei echipe manageriale şi cu care liderul sindical se află în conflict deschis de mai mult timp.

Propunerea lui Laurenţiu Ciurel de înlocuire a lui Marin Condescu vine şi în contextul în care CE Oltenia a cerut în instanţă recuperarea de la Pandurii Târgu Jiu a sumei de 18,8 milioane lei, bani care reprezintă finanţarea echipei din anii 2009-2011 şi care, conform Curţii de Conturi, a fost acordată ilegal, un proces fiind pe rol în acest moment. Dacă procesul ar fi câştigat de CEO, atunci Complexul nu ar mai fi finanţator al echipei şi, ca urmare, nici drept de vot nu ar mai avea, deşi chiar şi Ciurel recunoaşte că în acest dosar Pandurii are toate şansele să câştige pentru că, în fond, nu e treaba echipei de unde au venit banii.

SURSE

Mai multe surse au declarat pentru Pandurul că persoana susţinută de Ciurel şi Călinoiu pentru funcţia de preşedinte la Pandurii este Mihai Prunariu, şeful arbitrilor. Acesta este membru în conducerea PSD Gorj, după ce a demisionat de la şefia PP-DD.

SCHIMBĂRI

Directoratul CE Oltenia a decis numirea lui Ion Răuţ în Adunarea Generală a Acţionarilor clubului Pandurii în locul lui Ion Pisc şi a lui Anton Sava în Consiliul de Administraţie, în locul lui Daniel Burlan. Schimbările vor fi valabile după ce statutul va fi adoptat de asociaţi şi recunoscut în instanţă.

FINANŢARE

Marin Condescu a precizat că în perioada 2006-2013 peste 54% din fonduri au fost asigurate de sindicate şi prin autofinanţare, 41% de companiile din minerit şi energie, 5% de Artego, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.

Vizualizări: 328

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: