Cele mai mari surprize din istoria Cupei Mondiale
Unele meciuri au rămas în istoria Cupei Mondiale pentru rezultatele neașteptate înregistrate ori pentru evenimentele petrecute în ele. În rândurile următoare, iată trei dintre cele mai mari surprize din istoria turneului final.
1950: Brazilia a pierdut trofeul în fața a aproximativ 200 de mii de spectatori
Ediția din 1950 a avut un format inedit, fiind prima după Al Doilea Război Mondial. Țara gazdă a fost desemnată, din moment ce fotbalul era un fenomen aici, iar Brazilia nu a fost prea afectată de evenimentele din anii anteriori. Echipa Braziliei era deja extraordinară, chiar dacă Selecao nu câștigase încă un titlu mondial. Brazilienii s-au pregătit exemplar pentru organizarea Cupei Mondiale și au construit Maracana, o arenă pe care încăpeau 200 de mii de spectatori.
Cupa Mondială 1950 a avut un format inedit, cu 14 echipe calificate distribuite în 4 grupe, iar câștigătoarele urmau să se întâlnească între ele într-o grupă cu 4 echipe. Pentru marele trofeu s-au duelat așadar Brazilia, Spania, Uruguay și Suedia. Brazilia a mers ceas: a învins Iugoslavia și Mexic în faza grupelor, iar apoi a trecut de Suedia cu 7-1 și de Spania cu 6-1, având un jucător în mare formă, pe Ademir Marques de Menezes, care marcase de 9 ori, conform informațiilor pe blogul NetBet. Sursa citată amintește că finala s-a disputat între Brazilia și Uruguay, în fața a 200 de mii de spectatori pe Maracana. Brazilienii au deschis scorul în minutul 47 prin Friaca, însă Uruguay a întors rezultatul prin Schiaffino și Ghiggia și a câștigat turneul.
1954: Ungaria a pierdut finala după ce a condus Germania de Vest cu 2-0
Considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, maghiarul Ferenc Puskas era omul numărul unu din atacul Ungariei la ediția din 1954. Venea după un sezon extraordinar cu Real Madrid, iar în 1952 câștigase titlul olimpic cu Ungaria. În aceste condiții, mulți specialiști vedeau Ungaria printre favorite la Cupa Mondială din 1954.
În grupe, maghiarii au câștigat cu 9-0 cu Coreea de Sud și cu 8-3 cu Germania. Apoi, în sferturile de finală, vecinii noștri au învins Brazilia cu 4-2. În semifinale lucrurile s-au complicat un pic, deoarece maghiarii au avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de Uruguay. A urmat însă finala cu Germania de Vest, începută extraordinar de unguri. După doar 8 minute scorul era 2-0 pentru maghiari, în urma reușitelor lui Puskas și Czibor. Totuși, nemții au avut nevoie de doar 10 minute pentru a egala prin Morlock și Rahn. Golul victoriei a fost reușit de Rahn în minutul 84, iar Ferenc Puskas a rămas fără titlul mondial.
1994: Victoria României cu Argentina
Cel mai bun rezultat din istoria naționalei României datează de la Cupa Mondială din 1994, când echipa noastră s-a oprit în sferturile de finală, fiind la câteva minute de o semifinală de vis. Iar meciul de referință de la acea ediție a turneului final a fost cel cu Argentina, din faza grupelor. Erau vremuri când echipa era la un nivel net superior celui din zilele noastre, când avem multe rezultate negative.
Echipa noastră a avut un debut de vis după dubla din start a lui Ilie Dumitrescu, pentru ca în partea secundă să paseze decisiv la golul lui Gică Hagi. România s-a impus cu 3-2, după un meci în care echipa noastră a făcut un joc de contraatac perfect. Este unul dintre meciurile de referință din istoria echipei naționale a României, care, după ediția de la Cupa Mondială din 1994, a obținut calificarea și în 1998, unde s-a oprit în optimi. De atunci, "tricolorii" nu au mai fost prezenți la nicio ediție a Cupei Mondiale și o vor urmări din fața televizoarelor și pe cea de anul acesta din Qatar.